In Bed with Madonna 28.1.2017, Orion

Madonnan tahdittama sing along -tapahtuma tarjosi akuuttia apua arjesta irtautumiseen.

Kuvat: DocPoint/Kati Kiviniemi

On harmaa lauantai. Niskakarvat nostattavia uutisia ympäri maailmaa tunkeutuu ikävästi ihoni alle joka tuutista. Tarvitsen hellän kuplan, jonka sisälle sujahtaa karkuun kaikkea pahuutta. Akuuttiapua maailmantuskaani tarjoaa tammikuun lopussa järjestetyn DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin sing along -tapahtuma Elokuvateatteri Orionissa.

Täyteen pakattu salillinen iloisia ihmisiä on tullut katsomaan popmusiikin legendasta, laulajatähti Madonnasta, kertovaa Alek Keshishianin ohjaamaa dokumenttia In Bed with Madonna (Madonna: Truth or Dare, 1991). Odotan illalta paljon, sillä elokuvan kyttäämisen ohessa on mahdollisuus lauleskella Madonnan biisien tahtiin. Illan juontaa ToosaTV:stä tuttu parivaljakko Cristal Snow ja NikoLa. Upeiksi Madonna-klooneiksi tälläytyneet viihdetähdet heittelevät varmasti sukkelia kommentteja mikrofoneistaan dokumentin jokaisessa mutkassa!

Madonnan vuonna 1990 Japanissa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa pyörähtäneellä Blond Ambition -kiertueella kuvattu elokuva sisältää huikeita hetkiä kiertuelavoilta ja niiden ulkopuolelta. Dokumentti on hauska, hätkähdyttävä ja ennen kaikkea paljastava kuvaus Madonnasta ja hänen seurueestaan – tanssijoista, laulajista ja muista työtovererista, jotka muodostavat tiiviin perheryhmän. Istuskellaan hotellihuoneessa, maataan sängyssä, jutustellaan, rukoillaan. Laulajalla on tässä köörissä matriarkan asema. Seurue tuntuu palvovan häntä, niin myös elokuvateatterin yleisö. Antaako maailmantason tähteys kuitenkaan hänelle oikeuden päästellä suustaan mitä mieleen juolahtaa?

32509333052_c25830dee1_z

Madonnan provokatiivinen lava-akti pistää maailmaa sekaisin 1990-luvulla. Madonna keikkuu lavalla tanssiryhmänsä kanssa Jean Paul Gaultierin luomat tötterötissit viuhuen. Hänet uhataan jopa pidättää show’nsa masturbaatiokohtausten vuoksi. Nyt eletään toista vuosituhatta, eikä Madonnan lavaesiintyminen enää niin hätkäytä. Sen sijaan hetket lavan ulkopuolella saavat Orionin yleisön haukkomaan henkeään. “Somebody sent some big fat man up in the front to give me dirty looks all night”, tähti närkästyneenä toteaa. Fanit ympärilläni tuntuvat hihkuvan innosta, minä tuijotan elokuvaa monttu auki. Madonnan suu pitäisi sutaista siistimmäksi mäntysuovalla! Katsojat käkättävät. Niin minäkin. Nauru tarttuu.

Toisessa kohtauksessa Madonnan lapsuuden aikainen ystävä tulee anelemaan tähteä lapsensa kummiksi. Kylmyys huokuu valkokankaalta aina elokuvateatterin takariville saakka. Tähti tokaisee miettivänsä asiaa madonnamaiseen tyyliinsä – ja kävelee pois keskustelusta sen kummemmin tunteilematta. Että se kehtaa, kiljahdan. Katsojat kikattelevat. Tämähän on aivan absurdia. Melkoinen megabitch!

32662490795_c30e1608a5_z

Monet hetket elokuvassa saavat minut kiemurtelemaan vaivaantuneena, mutta kohtaukset Madonnan upeasta lavashow’sta vievät kuin huomaamatta täydelliseen hurmostilaan. Koko yleisö ratkeaa hoilottelemaan sydämensä pohjasta, kun ikihitit Holiday, Like a Virgin, Vogue ja Express Yourself rävähtävät ilmoille. Innostun laulamaan niin suureen ääneen, etteivät korviini kantaudu Cristal Snown tai NikoLan luritukset lainkaan. Ehkä siihen ei ole edes tarvetta?

Sing along -tapahtuma antaa täydelliset puitteet heittää pois arkipaita ja antautua mukaan ryhmähullutteluun. Salissa vallitsee lämmin, suorastaan rakastava tunnelma. Haluan lisää tällaista ajanvietettä! Kevään myötä yhteislaulullista ilottelua leffojen kylkiäisenä on onneksi luvassa, sillä Orionin sing along -ohjelmistossa ovat muun muassa West Side Story, Risto Räppääjä ja Spice World.

 

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , ,

Kommentoi