Hyvä kurkku:
Classic American Diner, Citykäytävä, Helsinki

"Mikäli en ihan väärin maistanut, sämpylän pinnalla oli amerikkalaiseen överityyliin aavistus sokeria, mikä toimi erinomaisesti."

4.4.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Minulla oli tuskaisen kiireinen työpäivä Helsingissä, ja siirtymät kokouksesta toiseen piti tehdä tiukalla aikataululla. Onneksi minulla oli hetki aikaa lounaalle Rautatieaseman ympäristössä. Muistin lukeneeni Facebookin Vegaaninen Helsinki -ryhmästä, että Citykäytävän Classic American Diner on alkanut tarjota vegaaniruokaa. Osuin paikalle ”kympin lounas” -päivänä, ja ilokseni lounaslistalta löytyi valmiiksi vegaaninen burgerannos.

Luvassa oli chimichurri-purilainen falafelpihvillä, mutta toimitusvaikeuksien takia en saanutkaan falafelia vaan kaksi klassista kasvispihviä rapeiksi uppopaistettuina. En muista, milloin olisin viimeksi syönyt sellaisia. Vaihtoehtoja on tullut niin paljon, että klassikot unohtuvat. En ole niitä ihmisiä, joiden mielestä kasvispihvi on so ancient season. Kuitenkin aina hieman tyrmistyy, kun annos ei vastaa listan kuvausta. Chimichurrikaan ei ollut odottamaani italialaisen gremolatan tyylistä tahnaa vaan melko luiru persiljainen kastike, joten olin yhä epäileväisempi.

Juomaksi sentään löytyi rakastamani root beer (rakkautta on nörttiyteni vuoksi lisännyt Star Trek Deep Space Nine, jossa root beer on tähtiliittolaisten vakiojuoma ja sarjan hienoimman dialogin keskipiste). Lisukkeena oli ranskalaisia, etikkakurkku jenkkityyliin sekä coleslaw-salaattia, joka oli yllättäen kostutettu vegaanimajoneesilla. Huomasin, että purilaisessakin oli majoneesia, joten annoksessa oli paljon lupaavaakin.

Tämä oli oikeastaan aika hyvää. Mikäli en ihan väärin maistanut, sämpylän pinnalla oli amerikkalaiseen överityyliin aavistus sokeria, mikä toimi erinomaisesti. Coleslaw oli oivallista. Ja ennen kaikkea yllätyin, miten hyvältä klassinen eineskasvispihvi maistui oikein laitettuna. Poksahtelevat maissinjyvät ja pinaattinen mössö toimivat hyvin rapean kuoren kanssa. Ja kun kastikkeiden ansiosta purilainen pysyi mehevänä loppuun asti, olin hyvin tyytyväinen – joskaan chimichurrin makuja en juuri erottanut. Vegaanijuustoista en juuri piittaa, mutta sitä oli välissä raasteena, jolloin se pelasi yhtenäistä viipaletta paremmin yhteen kastikkeiden kanssa.

Juttelin hetken kokin kanssa ennen lähtöä, ja hän tuntui olevan sekä innostunut että ylpeä siitä, että Classic American Diner oli ensimmäisiä paikkoja, jotka lähtivät kymmenen euron lounaiden kampanjaan mukaan kasvisannoksilla, jotka ovat aina myös vegaanisia. Paikan listalla muuten yhtenä täytevaihtoehtona on nyhtösoija, joten varmasti palaan kokeilemaan sitäkin.

Classic American Diner
Citykäytävä
Saarisen Piha
Helsinki

ma–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 13–22
(keittiö sulkeutuu 45 minuuttia ennen sulkemista)

Kotisivu

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi