Hyvä kurkku: Vaelsa, Helsinki

"Bruschetta oli heittämällä paras Suomessa syömäni ravintolaversio."

13.4.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Tätä kirjoittaessani Hyvän kurkun suosituslistalla ei ole yhtään italialaista ravintolaa pizzaravintoloita lukuun ottamatta. Etenkin pastaruokien suhteen olin jo menettänyt toivoni. Roomassa olemme syöneet niin herkullisia pasta-annoksia, ja kieltämättä kotonakin ateriat ovat niin hyviä, että kotimaisilla ravintoloilla on kova vertailukohta. Pidän kuitenkin silmällä lupaavia paikkoja, ja kun huomasin Vaelsan ottaneen valikoimaansa vegaanipastoja, päätin kokeilla, etenkin kun rakkaat ystäväni kehuivat niitä. Sovimme illallistreffit kokouspäiväni päätteeksi.

Vaelsan alakerrassa tarjotaan pizzoja ja salaatteja, ja pastaa sekä secondeja tarjoava ravintola on yläkerrassa. Pastanhimoisina siirryimme siis yläkertaan. Tilasin alkuruoaksi bruschetta pomodoron ja pääruoaksi vegaaniravioliannoksen. Listalta löytyy vegaaninen pinaattiravioli, mutta tällä kertaa vaihtoehtona oli myös tofutäyte. Pöytäämme tilattiin yksi pinaatti- ja kaksi tofuversiota. Juomaksi otin apulialaistyylistä punaviiniä.

Bruschetta oli heittämällä paras Suomessa syömäni ravintolaversio. Leipä oli juuri sellaista kuin piti: rapeakuorista, ilmavaa ja sitkaista. Tomaatteihinkin oli saatu hyvä maku, ja sipuli oli nerokas lisä – sitä täytyy kokeilla itsekin tänä kesänä oman puutarhan sadosta.

Ravioliannokset olivat mukavan runsaita ja äimistyttävän herkullisia. En ole tilannut ravioleja itse juuri koskaan, sillä niitä saa harvoin vegaanisina. Vaimoni on kokeillut niitä Italiassa silloin tällöin, mutta sielläkään ne ovat harvoin olleet erityisen hyviä. Olettaisin, että nämä olisivat Roomassakin täysin kilpailukykyisiä. Pinaattiraviolissa oli vahva maku, eikä vegaanijuusto häirinnyt ollenkaan. Yrttiöljy ja pinjansiemenet täydensivät annosta erinomaisesti.

Tofuravioliannos oli melkoinen aivonyrjähdys. En tajua, miten vahvan umaminen maku oli saatu aikaan, ja availinkin pariin kertaan pastataskuja epäillen, onko minulle tarjottu lihaa. Tomaattikastikekin oli onnistunut hyvin.

Espresson kanssa tilasin kirkkaan grappa moscaton, joka sekin oli oivallista.

Tuskin maltan odottaa, että pääsemme vaimon kanssa aterioimaan Valesaan. Tämä oli ensimmäinen hyvä italialainen ravintola, joka menee saletisti Hyvän kurkun suosituslistaan.

Vaelsa
Pohjoisesplanadi 9
Helsinki

ma–to 11–15, 16–22
pe 11–15, 16–24
la 14–24
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi