Hyvä kurkku:
Kustaa Bar & Kitchen, Tampere

"Olihan tämä ihan älyttömän hyvä."

19.12.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Arvioin tämän ravintolan ensimmäistä kertaa vuonna 2014 ja ylistin tofuburgerannosta.Tuohon aikaan se oli mielestäni kaupungin parhaimpia vegaanisia purilaisia Gopal Rongankadun rinnalla – jälkimmäisessä iltalistan iki-ihanat purilaiset ovat valitettavasti sittemmin poistuneet. Eikä koko Suomessakaan valikoima järin huumaava ollut tuolloin. Sittemmin tamperelainen tarjonta parani etenkin Sohon koko ajan kehittyvän valikoiman myötä.

Tofupurilaista ei ollut Kustaan listalla, vaan ”minkä tahansa” purilaisen saisi muokattua tofuversioksi. Käytännössä konseptissa ei ollut etenkään vegaanille järkeä, koska kannatti valita vain halvin ja yksinkertainen purilainen, sillä muissa oli juustoa ja muuta tilpehööriä. Mutta purilainen oli erinomainen: iso läjä hyvin grillattua tofua ja mahtavat soosit – etenkin ne valloittivat sydämeni, sillä purilaiset ovat usein liian kuivia.

Valitettavasti annoksen taso kuitenkin romahti kesällä 2016, kun listalle lanseerattiin ”Tofuburger”. Koin kovan pettymyksen viedessäni helsinkiläisen vegaaniystäväni syömään. Ilmava ja rapeakuorinen sämpylä oli vaihtunut sitkaiseen ja tympeään gluteenittomaan leipään, joka tuntui lisäksi pakkasesta otetulta. Myös tofun määrää oli karsittu ja sen rinnalle oli tullut annokseen sopimaton papumuhennos. Siksi ravintola ei päätynyt Hyvän kurkun Facebook-sivun suosituslistallekaan.

Olin kuitenkin kuullut tänä vuonna mainintoja siitä, että taso olisi taas parantunut, ja Kustaa oli ollut pitkään to eat -listallani uusinta-arvio tähtäimessä. Käyminen kuitenkin vain siirtyi ja siirtyi. Lopulta Gastropavun Liina ylisti tofuburgerannosta, joka oli palautettu entiseen kunniaansa. Sovinkin ravintolaan mitä pikimmiten kokouslounaan.

Olihan tämä ihan älyttömän hyvä. Vegaaninen sämpylä on edelleen myös gluteeniton, mikä hieman harmittaa, mutta ymmärrän ravintolan linjauksen näinä aikoina: eri asiakasryhmiä kannattaa yhdistää. Toivottavasti vegaaniruoan kulutus lisääntyy pian niin, että tällainen yhdistäminen ei ole tarpeen. Give me gluten or give me death! Sämpylä ei ollut suinkaan kehno, mutta se oli täytteisiin nähden hieman liian pieni ja sitkainen, mikä teki syömisen hankalaksi. Täytyi syödä aterimilla, vaikka yleensä syön burgerini käsin.

Mutta tofua oli jälleen kunnon möhkäleet, yrttikastike oli erinomaista, ja tomaattinen kastike täydensi makua. Perunalastutkin olivat mielestäni parantuneet aiemmasta. Tämä on jälleen kaupungin parhaimpia purilaisia ja pääsee lähelle Sohon tarjontaa. Suosittelen lämpimästi.

Kustaa Bar & Kitchen
Kuninkaankatu 22–24
Tampere

ma–to 11–24
pe 11–02
la 12–02 (tosin ristiriitaisia tietoja kotisivuilla ja facebookissa)
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi