Hyvä kurkku:
Coconut Street, Helsinki
LOPETTANUT

"Tuoreen tofun maku on täysin jäljittelemätön."

12.4.2018

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Maaliskuussa Mariankadulle auennut Coconut Street ponnistaa niin edelleen toimivasta ruokarekasta kuin taannoisesta väliaikaisravintolasta Telakkarannassa. En ollut kuullut kummastakaan, sillä sisäsuomalaisena Helsingin vaihtuvat ruokailmiöt osuvat harvoin tutkaani, mutta kaksi ystävää kertoi uudesta ravintolasta melkein heti sen auettua. Koska Coconut Street on kivenheiton päässä työporukkamme toimistosta, järjestimme lounasretken sinne pikimmiten.

Maatilahallituksen talon tilat tekevät lounasravintolasta erikoisen elämyksen: ruokailutilat leviävät useaan korkeaan vanhanaikaiseen ”virastomaiseen” huoneeseen. Tästä tuli etäisesti mieleen Turun Kasvis, vaikka arkkitehtuuri onkin kovin erilaista. Tunnelma on työruokalamainen, mutta ravintolan oman kuvauksen mukaan ”fuusioaasialainen” ruoka ei sovi mielikuvaan.

Vaihtoehtoja oli kaksi. Ensinnäkin buffet, jossa olisi ollut vegaanista tom yam -keittoa munakoisolla ja kesäkääryleitä. Vegaanisuus oli merkitty selvästi, joskin kesäkääryleiden toinen kastike ei ollut vegaanista, mistä tarjoilija huomautti kuitenkin etukäteen. Toinen vaihtoehto oli päivän lautasannos – kokin aamulla tekemää tofua korealaistyylisessä kastikkeessa. Jälkimmäinen kiinnosti ehdottomasti, sillä aikanaan tein tofua säännöllisesti.

Annos oli pieni eikä varmasti olisi tyydyttänyt isoruokaista lounastajaa, mutta tuoreen tofun maku oli minulle täydellinen ”Rottatouille-hetki”. Filminauha kelasi takaisin Nokialle lapsuuden ja nuoruuden kodin keittiöön, jossa keitin rouhimiani soijapapuja maidoksi, juoksetin sen etikalla ja kalastin reikäkauhalla syntyviä tofukimpaleita juustomuottiin. Äiti leipoi jäljelle jääneestä soijarouheesta ja herasta tuhteja sämpylöitä. Vielä liki neljännesvuosisata sitten, kun löimme hynttyyt yhteen nykyisen vaimoni kanssa, teimme tofua säännöllisesti, sillä sitä ei juuri kaupoista saanut tai se oli sen ajan tuloillamme liian kallista.

Tuoreen tofun maku on täysin jäljittelemätön. Itse käytin juoksutteena omenaviinietikkaa, ja tässä oli sama lievän happoinen aromi. Mutta ennen kaikkea tofun oma ”kanamainen” (kyllä, tastes like chicken) maku oli vahva – sitä ei enää suolavedessä säilötyssä kauppatofussa juuri tunnu.

Annos ei muuten ollut mitenkään ihmeellinen, vaikka pidinkin siitä kovasti. Tomaattinen ja sipulinen kastike oli monen korealaistyylisen ruoan tapaan melko vähämausteinen, mutta toisaalta rapeaksi paistettu merilevä toi siihen merellistä purevuutta.

Tältä kokemuspohjalta ravintolasta on vaikea sanoa mitään yleisempää, mutta koska minulle jäi niin hyvä mieli, Coconut Street päätyy kyllä Hyvän kurkun suosituslistalle.

Coconut Street
Mariankatu 23
Helsinki

ma 11–16
ti 10.30–16
ke–la 11–16
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi