Hyvä kurkku:
Americana Pizzeria, Helsinki

"En tiedä, mikä minuun meni, sillä yleensä kieltäydyn edes ajattelemasta ananasta pizzassa."

15.8.2018

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Hakaniemessä toimiva Americana Pizzeria on muodostunut ilmeisesti melkoiseksi vegaanisen ruoan legendaksi. Kun Facebookin Vegaaninen Helsinki -ryhmässä hakee ravintolan nimellä, aukeaa käsittämätön määrä keskusteluita ottaen huomioon, että tämä on lopulta ihan peruspizzeria – sillä erolla, että kolmasosa listan pizzoista on vegaanisia! Ystäväni oli joskus kysellyt paikan omistajalta vegaanisen ruoan menekkiä, ja silloin kuulemma se oli selvässä enemmistössä myynnissä. Ovat ajat muuttuneet. Ei ihmekään, että huomasin pari vuotta sitten paikan mainostavan näkyvästi vegaanisia pizzoja katumainoksissa.

Americana oli pitkään to eat -listallani, mutta koska olen aika kranttu pizzojen suhteen, päätin säästää Americanan sellaiseen kohtaan, jolloin kaipaisin helppoa lohturuokaa myöhään illalla/yöllä, kun muut paikat ovat kiinni. Hetki koitti konferenssireissulla pitkän päivän jälkeen.

Valitsin listalta ”Vegan Arkansas” -pizzan, johon tulee seitankebabia, tomaattia, jalapenoa, vegaanista ”aurajuustoa” ja ananasta – kyllä, ananasta. En tiedä, mikä minuun meni, sillä yleensä kieltäydyn edes ajattelemasta ananasta pizzassa. Mutta kun joka tapauksessa olin päättänyt mennä tavallaan nostalgiasyömään (en syö tällaisia pizzoja käytännössä koskaan), miksi ei heittäytyä kunnolla kasariksi?

Asetin pikkutakin tuolin selkänojalle ja katselin hieman huolissani parasta paitaani – olin ollut kaupungin vastaanotolla aiemmin päivällä – ja siemailin olutta pizzaa odottaessani. Pian eteeni kannettiin juuri sen näköinen ja tuoksuinen pizza kuin olin odottanut. Aito asia, Suomi-pizza.

Mitäs tästä sanoisi? Ei se missään nimessä herkkua ollut, jos asiaa katsotaan laajemmin pizzanäkökulmasta. Mutta omassa kategoriassaan, öisinä mättöpizzoina, tämä oli oikein kiva. Kuten aina, vegaanijuusto vähän tökki loppupuolella, mutta söin silti koko lätyn halulla. Ananas ei haitannut yhtään. Päinvastoin, sen ja jalapenon yhdistelmä herätti syvällä uinuvia muistoja.

Ei siis minun paikkani, eikä minulla ole usein Helsingissä tilausta tällaiselle aterioinnille (etenkään tuolla suunnalla kaupunkia). Mutta ymmärrän varsin hyvin paikan kulttimaineen ja arvostan panostusta vegaaniseen ruokaan.

Americana Pizzeria
Siltasaarenkatu 11
Helsinki

ma–ti 10–24
ke–la 10–05
su 11–24

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi