Kansanradio: Suomen paras radio-ohjelma? | Sylvi

”Jos olen toisinaan mä onneton, tai joku alkaa ketuttaa / niin tiedän että purnauspaikka on, sinne aina soittaa saa / tää purnauspaikka yleinen, on apu monen ihmisen / se hermot säästää, kun paineet päästää saa kautta kansanradion.” 25.8.2013

Kuva: Aiju Salminen

Radio Suomen taajuudella sunnuntaisin lähetettävä Kansanradio tarjoaa mahdollisuuden kuunnella puoli tuntia suomalaisten valitusta, purnaamista ja marinaa. Usein asioita kritisoidaan aiheesta, joskus ilman.

”Kyllä aiheet toistuvat. Vuosien saatossa ohjelmissa pyörivät eläkkeet, verotus, veteraanit, työttömyys, sairaanhoito, hallituksen huonous ja päättäjien haukkuminen”, ohjelman juontajat Reetta Arvila ja Jaana Selin kertovat. 

Kuuntelijoita on parhaimmillaan reilusti yli puoli miljoonaa. Synkeästä sisällöstään huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Kansanradio on yksi Suomen kuunnelluimmista ohjelmista. Eivätkä ne puhelutkaan pelkkää valitusta ole. Kuullaanhan Kansanradiossa välillä myös vitsejä sekä kuulijoiden omatekemiä runoja ja laulelmia!

”Kalle käveli kenkäpuotiin, mutta sitä siellä ei ollu / kotimatkalla asiaa ruoti, on tämä systeemi hullu / kengät oli viety toiseen kauppaan, täällä olikin bingo / pallot törmäili toisiinsa, taustalla lauleli Dingo / Harmi! Kalle olisi ostanut uudet kengännauhat!” 8.12.2013

Vuodesta 1979 pyörinyt ohjelma on ajan saatossa hieman lyhentynyt. Aluksi toimittajat myös vierailivat kirjeitä lähettäneiden kansalaisten luona ja haastattelivat heitä.

”Muutosta on tapahtunut varmaan kaiken aikaa ja pikku hiljaa. Niin kuin radiomaailma ja ilmaisu ovat muuttuneet, on meilläkin Kansanradiossa nykyään aiempaa nopeampi tempo ja lyhyempiä juttuja”, Jaana Selin kertoo.

Ohjelmaan tulee viikon aikana satoja puheluita. Lähetykseen mahtuu 15-20, joten karsittavaa riittää. 

”On aika paljon ihan roskaa kuten mauttomuuksia, juopuneita, kiihotusta kansanryhmää vastaan jne. Niitä emme tietenkään käytä”, Selin sanoo. 

Arvila kertoo, että vaikka soittajien joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä ja mielipiteitä, niin Kansanradion toimittaminen on mieluisa työ.

”Tällaiselle ihmisten kanssa höpöttämisestä nauttivalle Kansanradio on passeli. Vaikka soittajien kanssa olisi eri mieltä, niin toimittaja ei ole pääosassa, vaan annan heidän aina kertoa asiansa. Tokihan heidän näkemyksiään voi haastaa ja kyseenalaistaa tarpeen mukaan.”

Selinille mielen on jäänyt eräs Rovaniemeläisestä sairaalasta tullut puhelu. Vakituinen soittaja, nimimerkki ”Häirikkö” soitti keuhkokuumeessa.

”Hän sanoi minulle, että pärjätkää jos minä tästä lähden. Ja todella, se jäi hänen
viimeiseksi soitokseen. Hän kuoli sillä sairaalareissulla.”

 Mistä aloittaa?

Kansanradioon on hyvä lähteä tutustumaan esimerkiksi juhlapäivien kunniaksi koostetuista cocktail-jaksoista. Tälläisiä erikoisjaksoja on tarjolla uutenavuotena, juhannuksena ja joskus vappunakin. Jaksoihin valitaan myös vanhempia puheluita, kunhan meno on juhlatunnelmaan sopiva: 

”Useinkin sellaisia, mitä ei voi ihan normaaleina pyhinä ajaa. Vähän ehkä rivompia ja rehvakkaampia. Ja ehkä cocktailista tulee oma vaikutelmansa sen takia, koska siellä on kirjavampi aihevalikoima.” Selin neuvoo.

”Inhottaa kun menee kauppaan, siellon joka leipään laitettu jyviä, leseitä. eihän se oo enää oikeeta leipää! Ihan sitte kun kun syö niitä leipiä, ihan tuntuu ku russakat ruksahtelis hampaissa!” 23.6.2013

Kansanradion uudemmat jaksot löytyvät Yle Areenasta ja vanhempia jaksoja on kuultavissa YLEn Elävä arkisto -sivustolla. 

http://yle.fi/radiosuomi/ohjelmat/2011/04/kansanradio_1574393.html

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kansanradio_45033.html#media=45037

Radio Suomi, sunnuntaisin klo 12.06. Uusinnat keskiviikkoisin klo 23.03.

Jaa:
facebook-2477153twitter-9415261google-6940019pinterest-3824531