Palmuöljy for Dummies | Sylvi

Kuolevatko gorillat, jos levitän leivälle margariinia? Sitä saattoi joku pohtia tänäkin aamuna. Juttu palmuöljystä osoittautui konstikkaaksi. Palmuöljy osataan ehkä liittää Neste Oilin biodieseliin, orankeihin tai Greenpeacen kampanjoihin, mutta harva tietää syövänsä sitä päivittäin.

Asiaa ei auta, että puolueeton tieto palmuöljystä karkaa käsistä kuin saippua – joka sekin yleensä sisältää palmuöljyä.

Ei ihme, että tiedustelu ”Mitä haluaisit tietää palmuöljystä?” poiki listan kysymyksiä Facebookissa. Sylvi yritti koota ymmärrettäviä vastauksia.

Palmuöljystä – maailman tuotetuimmasta syötävästä kasviöljystä – 80 prosenttia päätyy elintarvikkeisiin. Keskitytään siis ruokaan, jossa palmuöljyä onkin vaikeinta välttää.

Missä palmuöljyä käytetään?

Palmuöljy on globaali hittituote, jota käytetään lähes kaikissa tuoteryhmissä polttoaineesta elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan.

”Ruokakriisin sattuessa voidaan polttoainekäyttöä vähentää ja siirtää suurempi osa ruokakäyttöön”, ideoi Neste Oilin varatoimitusjohtaja Jarmo Honkamaa Helsingin Sanomissa vuonna 2010.

Palmuöljy olisi loistotuote, jollei se olisi niin ongelmallinen.

Miksi palmuöljy on pahasta?

Palmuöljyn tuotantoon liittyy loputon ongelmalista: se pahentaa ilmastonmuutosta, rikkoo ihmisoikeuksia, tuhoaa sademetsiä…

Sademetsää kaatuu öljypalmuplantaasien tieltä etenkin Indonesiassa ja Malesiassa. Leviävät plantaasit tuhoavat muun muassa monimuotoisia metsiä, makean veden ekosysteemejä ja uhanalaisia eläimiä: tiikereitä, norsuja, sarvikuonoja ja orankeja. Plantaasien raivaaminen lisää myös kasvihuonekaasupäästöjä.

Palmuöljyn kulutus on silti kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

panthera_tigris_sumatran_subspecies-468x351-2267395

Missä palmuöljyä käytetään?

Vaikka missä! Palmuöljyä sisältävät lähes kaikki pakastevalmisruoat, kakut, keksit, murot, leivonnaiset, välipalat, liemikuutiot, pikanuudelit, perunalastut, kasvisrasvajäätelö ja suklaa, margariinit, saippuat, shampoot, kosmetiikka, pesuaineet sekä kynttilät ja tuholaistorjunta-aineet.

WWF:n tutkimuksen mukaan palmuöljyä oli joka kymmenennessä supermarketin tuotteessa vuonna 2007.

Muutamia palmuöljyttömiä tuotteita löytyi Luonto-Liiton tutkimuksessa (2008). Arla-Ingmanin Ingmariini-margariinissa käytetään vain kotimaista rypsiöljyä. Tosin tuote sisältää kermaa, eikä siis sovi vegaaneille.

Taffelin Kartanon perunalastut ja Sun Flower Oil Chips (Salted ja Barbeque) sisältävät vain auringonkukkaöljyä.

Miten palmuöljy päätyi ruokavalioomme?

Kun ihra tai tali alkoivat yököttää kuluttajia ja ravintosuosittelijoita 1990-luvulla, margariiniteollisuus ryhtyi korvaamaan eläinrasvoja kasviperäisillä vaihtoehdoilla.

Tosin huonompi homma on, että palmuöljy sisältää paljon enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin suurin osa kasviöljyistä. Toisaalta juuri tyydyttynyt rasva tekee palmuöljystä loistovalinnan säilytystä ja lämpökäsittelyä vaativiin tuotteisiin.

Toinen syy palmuöljyn suurkulutukseen on, että einekset ja valmisherkut maistuvat suomalaisille.

Voiko palmuöljyä välttää?

”Palmuöljyä on vaikea boikotoida, kun sitä tungetaan kaikkeen, hermot menee kaupassa pientä pränttiä lukiessa”, kommentoi turhautunut kaveri.

Totta, jos ostaa ruokaa kaupasta, työpaikkaruokalasta tai ravintolasta. Laki ei pakota merkitsemään palmuöljyä tuoteselosteisiin, ja yleisimmin käytetty nimitys on kasviöljy. Netistä löytyy pitkiä listoja palmuöljyn peitenimistä – englanniksi. Suomenkieliselle olisi tilausta.

Myös luomutuotteet sisältävät usein palmuöljyä.

”Valmistamalla ruoka alusta asti itse ja käyttämällä rypsi- tai oliiviöljyä tai voita voi varmistaa, ettei lautaselle päädy palmuöljyä”, kehottaa WWF. Perunaa voi syödä muutenkin kuin ranskalaisena.

Elintarviketeollisuus ei ole heti korvaamassa palmuöljyä. Kuluttaja tuskin haluaisi maksaa vaikkapa margariinista tuplahintaa, jos siinä käytettäisiin muita rasvoja.

Onko meillä toivoa eli vastuullisesti tuotettua palmuöljyä?

Kyllä. Vastuullisen palmuöljyn tuotanto on kasvanut huimat 250 prosenttia parin viime vuoden aikana – kiitos kasvavan kysynnän. Jo kymmenisen prosenttia maailman palmuöljystä on vastuullisesti tuotettua, ja hintaero on pieni.

Moni iso yritys on sitoutunut käyttämään vain RSPO-sertifioitua (Roundtable for Sustainable Palm Oil) palmuöljyä vuoteen 2015 mennessä. Kolmisen prosenttia maailman palmuöljystä ostava Unilever kertoo päässeensä tavoitteeseen jo viime vuonna. Nestlé vakuuttaa saavuttavansa saman tänä vuonna.

Kun WWF mittasi palmuöljyn käytön vastuullisuutta vuonna 2011, S-ryhmä, Kesko, Raisio ja Fazer ylittivät eurooppalaisyritysten keskiarvon. Huonoimmin pärjäsivät Vaasan ja Valio.

Myös Taffel ja Real Snacks kertovat käyttävänsä RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

Aukoton järjestelmä ei silti ole. RSPO:n toimintaa on arvosteltu ja jäseniä syytetty sääntöjen rikkomisesta. Greenpeacen mukaan Valiolle rasvaa myyvän AarhusKarlshamnin sertifioidut plantaasit Malesiassa eivät ole noudattaneet edes RSPO:n minimivaatimuksia.

Kannattaa siis jatkossakin udella tuoteselosteiden rasvan laatua ja alkuperää.

Lue Risto Isomäen parin vuoden takaisen Ölypalmukriisi -kirjan arvostelu!

Lähteet: WWF Suomi, Greenpeace, Kulutus.fi, Palmuöljy ruokajärjestelmässä -pro gradu tutkielma, Tampereen yliopisto 2012, Katja Alakerttula- Leppänen.

Osoitteessa

http://www.outrop.com/index.html

on ”The Orangutan Tropical Peatland Project” tai ”OuTrop”, jossa
tutkitaan Borneon jäljellä olevia sademetsiä ja kehitetään metsänsuojelukäytäntöjä yhdessä paikallisten kanssa mm. isojen apinoiden ja kissojen elinympäristöjen suojelemiseksi.

Pääkuva: Kabir Bakie / Creative Commons

Kakkoskuva: Monika Betley / GNU Free Documentation License

Jaa:
facebook-5692431twitter-9852488google-3728191pinterest-6281768