Tähteistä tähtiä Osa 1. Keitetty peruna | Sylvi

Kansalainen! Älä haaskaa perunoitasi.

Peruna on hämmästyttävän monipuolinen ruoka-aine, ja sen hiilikuorma on minimaalinen. Tekisi mieli suositella keittämään joka kerta muutama ylimääräinen peruna, sillä aina ne johonkin upottaa.

Pyttipannut, paistetut perunat, peruna- ja punajuurisalaatit maustekurkulla tai ilman; tanskalaistyyppiset voileivät, erinomaisena parina vaikkapa remuladikastike ja tekokaviaari tai vegaaninen silli; tapaspöydästä tuttu tortilla española. Raasta perunat, niin saat röstejä.

Jauhoisia perunoita voi piilottaa myös taikinoihin. Niistä syntyvät gnocchit, rieskat, piirakanpohjat ja sämpylät. Ylimääräisiä kiinteitä perunoita taas voi raastaa piirakan täytteen sekaan vaikka sienten ja tofun kaveriksi.

Perunan oma maku on mieto, joten ne sopivat maun puolesta lähes mihin ruokaan tahansa. Mausteilla kannattaakin pelata ja pudotella keitetyn perunan palasia esimerkiksi tulisiin curryihin. Intiassa perunoita pannaan myös mausteisessa kastikkeessa tarjottaviin kofta-pyöryköihin. Perunapohjaisessa skordalia-dipissä taas on tujusti valkosipulia.

Malai kofta

Pyöryköihin:

100 g haluamiasi pähkinöitä ½ dl sultanarusinoita pieni sipuli 4 keitettyä perunaa 2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä