Voimala haastoi ajan hengen | Sylvi

Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa puhuvat Sylville Voimalasta ja ystävyydestä.

Kuvat: Emma Suominen

”Sehän on brändi!”

Voimala.

Jonka Yle nyt kuitenkin on lakkauttanut.

Kymmenen vuotta suosikkikeskusteluohjelmaa ideoineet ja luotsanneet Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa ovat ihmeissään.

Lakkautuspäätöksestä on vasta muutamia viikkoja, ja tätä haastattelua leimaakin vielä suuri hämmennys tapahtuneesta. Siksi tapaamispaikkammekin vaihtui Helsingin keskustassa meluisasta kahvilasta rauhallisempaan.
”Voimalassa sai aina rauhassa keskustella. 50 minuuttia. Ei mitään juupas-eipäs-kohkaamista, vaan toinen toisiaan kommentoiden, haastaenkin. Voimalassa keskustelu yhdisti.”

Noista aineksista Voimalan brändi mielissä rakentuu. Se haastoi ajan, oli kaiken aikaa niskan päällä, kunnes…

Nyt on pakko siteerata Ylen toimitusjohtajaa Lauri Kivistä, joka perusteli lopettamispäätöstä muun muassa sanomalla, että ”ohjelmia alkaa ja ohjelmia päättyy”. Voimalan tilaaja puolestaan, Ylen Ari Ylä-Anttila, kommentoi julkisuudessa Voimalan kohdanneen elinkaarensa pään. Ylä-Anttilan mukaan on tarpeeksi keskusteluohjelmia Voimala-ikäisille ja että nyt on nuorempien vuoro.

Huoh. Tämän haastattelun kirjoittajan on vaikea peittää närkästystään Yle-pomojen ylimielisyydestä.
”Hassua tässä Voimalan lopettamisessa on se, että Ylessä jo kiireellä kuitenkin suunnitellaan ohjelmaa, joka täyttäisi Voimalan luoman keskusteluperinteen.”

Lukuisat Voimalan katsojat ovat nousseet vastustamaan lopetuspäätöstä. Ollaan perustettu tukiryhmä Facebookin, laitettu vireille adressit.comiin anomus Voimalan jatkamisesta.

Ilahduttavaakin saadaan kuulla, nuorten suusta:
” Monet Voimalan nuoret katsojat ovat kokeneet loukkaavaksi sen, että heidät lokeroidaan lähinnä viihteen ja tosi-tv:n ystäviksi.”

Vedetään hieman henkeä, ja palataan vuosituhannen vaihteeseen. Mattila ja Rauhamaa olivat tehneet yhdessä Kaken pesulaa (1997-2001). Voimalaa ärhäkkäämpi ja kestoltaan lyhyempi ohjelmatyyppi sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja kulttuuriohjelma-Telviksen vuonna 2000. Kaksikko perusti Pesulan jälkeen uudenlaisen ajankohtaisen tapaamispaikan, Voimalan vuonna 2003. ”Halusimme avata keskustelua yli kuppikuntien. Poliittisen korrektiuden sijaan yritimme löytää kiinnostavia teemoja niin  kulttuurin, yhteiskunnan kuin talouden alalta. Monesti ohjelmissa käsiteltiin myös uskonnollisia ja henkisiä aiheita.  Hengen kysymyksiä on televisiossa monesti vierastettu, mutta Voimalaan haluttiin kylään niin arkkipiispaehdokkaita kuin valoravintoon siirtyneitä henkisen polun kulkijoitakin.”

”Halusimme haastaa ajan hengen.”