Bagels & Beans, Amsterdam 5.9, 6.9, 7.9 ja 8.9.2010

MANU: Ensimmäisenä aamuna Amsterdamissa meillä on pieni ongelma. Emme oikein tiedä, mistä saisimme aamiaista. Olen asunut täällä muutaman kuukauden vuonna 2000, mutta silloin söin aamiaiseni joko kotona tai ratikassa matkalla yliopistolle. Sitä paitsi siitä on kymmenen vuotta, mistä minä tiedän ja arvatkaa vain olenko muistanut selvittää, onko missään lähistöllä tai koko kaupungissa vegaanispainotteista aamukahvilaa. Minulle […]


MANU:
Ensimmäisenä aamuna Amsterdamissa meillä on pieni ongelma. Emme oikein tiedä, mistä saisimme aamiaista.

Olen asunut täällä muutaman kuukauden vuonna 2000, mutta silloin söin aamiaiseni joko kotona tai ratikassa matkalla yliopistolle. Sitä paitsi siitä on kymmenen vuotta, mistä minä tiedän ja arvatkaa vain olenko muistanut selvittää, onko missään lähistöllä tai koko kaupungissa vegaanispainotteista aamukahvilaa.

Minulle nyt kävisi joku pelkkä sumppikin, mutta Julle tarttisi kahviinsa soijamaitoa.

Lähdemme kävelemään Hotel Prinsenhofista (suositellaan, suht edullinenkin) kohti Waterloopleinin kuulua ulkokirpparia. Poikkeamme vartin kävelymatkalla kuudessa tai seitsemässä hollantilaisessa eetcafessa. Ei niissä ole soijamaidosta suunnilleen kuultukaan.

Kirpparia ei ole sunnuntaisin, käy ilmi. Mutta onni ja autuus, Waterloo-torin kulmassa on Bagels & Beans –niminen kahvila, kuin meitä varten luotu bageleiden, erikoiskahvien ja tuorepuristeisten mehujen taivas.

Palaamme kovin ystävälliseen kahvilaan joka aamu, onhan se aika lähelläkin, ja sitten se kirpputorikin on auki. Vasta reissun jälkeen googletan ja huomaan, että B&B on itse asiassa ketju, paikkoja on joka puolella Hollantia, Amsterdamissa kerrassaan 15.

Hyvä vain, ja onnea kaupungin asukkaille.

Kasvisbagelista saa helposti korvattua juuston hummuksella, jolloin annoksesta tulee avokadoineen, salaatinlehtineen ja tomaatteineen jo kovinkin ravitseva ja täyttävä. Tuoremehut taidan ehtiä juoda läpi kaikki, appelsiinit, ananakset, appelsiini-ananakset ja mansikat kokeiltuani päädyn kyllä edelleen appelsiiniin.

Soijacappucinoa ja –lattea, saa tietenkin. Isot mukilliset. Emme löytäneet parempaa tapaa aloittaa päivä, emmekä kyllä etsineetkään.

Mitenkään halvaksi täällä syöminen ei kuitenkaan tullut, sanottakoon. Hummuksen lisäämisestä bageliin perittiin joka kerta hiukan eri suuruinen lisämaksu. Kahdelta hengeltä aamiaiseen meni lähemmäs kolme kymppiä.

JULLE:
Lempeästäkin likasta voi tulla äkäinen, mikäli aamiaisen – tai luoja paratkoon kahvin- saaminen on uhattuna.

Semmoinen vaara oli hyvin lähellä ensimmäisenä Amsterdamin aamunamme. Hotellin viereisen eetcafen tarjoilija kyllä lupasi, että voisin hyvin tuoda omat soijamaitoni heidän jääkaappiinsa säilytettäväksi. Ystävällinen ele, mutta nyt se ei auttanut, kun soijamaitokaupasta ei ollut tietoakaan.

Olisin todennäköisesti ollut tyytyväinen lähes mihin tahansa loukkoon, joka olisi suonut minulle soijacappuccinoni. Oli kuitenkin erinomaisen mukavaa löytää aamiaispaikka, joka ei ollut minkään sortin kompromissi.

Kahvi oli iso ja vahva, appelsiinimehu vastapuristettua ja bagelit runsaita. Ikkunan läpi oli hauska seurata torin kirppiselämää.

Manu pyysi minua erityisesti kommentoimaan bageleita, ekspertti kun kuulemma olen. Tässä asiantuntijalausunto: Bageleista ei moitteen sanaa: täyte avokadoineen ja hummuksineen täydellinen.

Ja olisikos se paljon vaadittu, että Suomessakin näitä saisi

Suositellaanko vegaaneille: Juu!
Waterlooplein 2
Amsterdam
M-la 8.31-17.32
Su 10.58-17.31
http://www.bagelsbeans.nl/winkel_waterlooplein_amsterdam.shtml

Kommentoi