Kamat kiertoon Osa 1. Kaikki irti kirppiksen alesta

"Vintagelöytöjä, hyviä jokapäiväisiä perusvaatteita ja muita aarteita ei huomaa, jos rysähtää kauppaan ihmettelemään suu auki kaaosta, kuumuutta ja sitä mummoa, jolla on rollaattori täynnä pitsiverhoja."

Vain Sylvissä: Viiden askeleen ohjelma kirpputorilla selviämiseen.

Kirpputoritavara on halvan maineessa, mutta erityisen halvalla lähtee, kun kirppikselläkin on ale: poistopäivät, tasarahapäivät, kassitarjouspäivät.

Tarjontaa riittää, mutta miten ihmeessä vaatesotkusta ja hullunmyllystä voi löytää jotain itselleen sopivaa? Vintagelöytöjä, hyviä jokapäiväisiä perusvaatteita ja muita aarteita ei huomaa, jos rysähtää kauppaan ihmettelemään suu auki kaaosta, kuumuutta ja sitä mummoa, jolla on rollaattori täynnä pitsiverhoja.

Pitää etsiä ja löytää. Rohkeasti. Näin.

1. Suunnista värin ja kuvion mukaan. Monilla kirppiksillä pidetään vaatteet värijärjestyksessä, mutta alessa ihmiset pinoavat, kuljettelevat ja pudottelevat vaatteita sattumanvaraisesti. Tiedät ne värit ja kuosit, jotka sinuun erityisesti vetoavat, olivat ne muodissa tai eivät.

Tee näin: Tartu hihaan tai helmaan, kun näet jotain oikean väristä tai kuosista. Jos vaate on viisi kokoa liian iso tai pieni, saisiko kauniista kankaasta jotain muuta – lötkökesämekon helmasta vaikka huivin tai pitkästä hameesta midin? Käsistään taitava voi etsiä aleista tavallisesti kalliita materiaaleja kuten villakankaita ja nahkoja.

2. Tunne kokosi. Sovitusjono on mielipuolinen, sillä ihmiset sovittavat 10-20 vaatetta kerrallaan, kun kerran ovat koppiin päässeet. Mittanauha on kätevä, mutta opettele myös silmämääräisesti arvioimaan omat ja vaatteen mitat. Vyötärö ja kainalo-kainalomitta ovat tärkeimmät, housujen ja kapeiden hameiden kohdalla myös lantio.

Tee näin: Ota kotona jokin itsellesi täsmälleen sopiva vaate. Mallaa sitä eteesi litteänä tiiviisti niin, että näet, mihin kohtaan osuvat kainaloiden, vyötärön ja lantion reunat. Paina mieleesi tai jos haluat käyttää mittanauhaa, mittaa vaate ja kirjaa lukemat muistiin. Mitat eivät ole aivan täsmälliset, mutta riittävät. Vertaa niitä kaupassa ostoharkinnassa olevaan vaatteeseen.

3. Varaa aikaa perusvaatteiden läpikäymiseen. Mustien puolihameiden jono rekillä voi näyttää lannistavalta, mutta juuri niiden joukossa voi odottaa täsmälleen sopiva loistoyksilö.

Tee näin: Vedä syvään henkeä, unohda ajan kulku ja ala tutkia. Tunnustele: villaa, puuvillaa, polyesteria vai samettia? Kuinka pitkä helma? Täsmäävätkö vyötärö ja lantio omiin mittoihisi? Kerää kaikki kiinnostavat ostoskoriin ja vertaa niitä keskenään lopuksi, jolloin esiin seuloutuu crème de la crème.

4. Muista asusteet. Parhaat aarteet on ehkä viety, mutta ale on hyvä tilaisuus täydentää käyttöasustelaatikon väriskaalaa.

Tee näin: Huivit ja pikkutavarat ovat usein suurissa laareissa. Suunnista värin mukaan. Mieti jo etukäteen kotona, millaisia ja minkä värisiä asusteita aina puuttuu.

5. Älä pelkää virheostoksia. Pari virhehankintaa oikeuttaa käytetyissä vaatteissa ja tässä hintaluokassa sen yhden pysyvään käyttöön pääsevän vaatteen. Alerytäkästä voi ostaa myös vaatteita, joissa jokin – väri, kuosi, tyyli, aikakausi – kiehtoo, mutta joille pitää ennen käyttöä tehdä jotain. Aina ei tietenkään oikeasti tee.

Tee näin: Vie takaisin kirppikselle, jos vaate ei toimikaan tai et ehdi tuunata. Ei se ole niin vakavaa.

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi