Koti eläintarhassa

"Joskus on terveellistä katsoa tällaista kauniiksi siistittyä, Sigur Rósin Jonsin säestämää versiota todellisen elämän katkerista kamppailuista."

(We Bought A Zoo, 2012)
O: Cameron Crowe
N: Matt Damon, Scarlett Johansson, Elle Fanning, Colin Ford, Thomas Haden Church

K7
Ensi-ilta 27.4. 2012

 ★★★☆☆ 

Meen perheen koti ei vain tunnu eläintarhalta, se on eläintarha.

Vaimonsa menettäneen Benjamin Meen (Matt Damon) losangelesilaisesta perheidyllistä on jäljellä enää kulissit. Teini-ikäinen poika Dylan (Colin Ford) purkaa angstiaan paitsi piirtämiseen myös häiriökäyttäytymiseen. Mies itse lomautetaan sanomalehdestään, niin mainetta niittänyt sankaritoimittaja kuin onkin.

Uutta alkua etsivä perhe päätyy etsimään uutta kotia. Voimakastahtoinen pikku tytär (Maggie Elizabeth Jones) ja Benjamin itse ihastuvat kaupungin ulkopuolelta löytyvään talorähjään. Kauppa on käytännössä päätetty ennen kuin selviää, että talon yhteyteen kuuluu kunnostusta pikaisesti kaipaava eläintarha eksentrisine henkilökuntineen.

Cameron Crowen (Almost Famous, Vanilla Sky) ohjaus on tuttuja latuja hiihtelevä, mutta kieltämättä aidontuntuisesi lämminhenkinen perhe- ja kasvutarina. Yritteliäs mutta erittäin kaupunkilainen Benjamin painaa täysillä hommia tarhan eteen, ja voittaa pala palalta työntekijöidensä luottamuksen. Dylan murjottaa ja vihaa uutta kotiaan. Rahat Benjaminilta tietenkin meinaavat koko ajan loppua (melkoisen hyvää palkkaa hänen on toimittajana täytynyt saada, kun riittävät edes näin hyvin). Eikä yksinäisen, työlleen omistautuneen Kellyn (Scarlett Johansson) kanssa syntyvää orastavaa vsipilänkauppaakaan tarvitse kauan arvuutella.

Benjamin Mee on todellinen henkilö, ja Koti eläintarhassa perustuu hänen elämänmullistuksestaan kirjoittamaansa kirjaan, toki hyvin vapaasti. Muutamien banaalien yllätyskäänteiden uskomiseksi joutuu pinnistelemään hampaat irvessä, mutta silti Crowen filmissä on sellaista hyvänmielenelokuvan vilpittömyyttä, että siihen on vaikea suhtautua kyynisesti. Ajatelkaa nyt: tarhan mukana perittyjä eläimiä halutaan kohdella hyvin, niitä hoidetaan rakkaudella, perheonnen eteen puurretaan pitkää päivää. Joskus on terveellistä katsoa tällaista kauniiksi siistittyä, Sigur Rósin Jonsin säestämää versiota todellisen elämän katkerista kamppailuista.

Harvinaisen vähän toimintasankarin elkeitä esittelevä Matt Damon tekee sitkeänä mutta optimistisena Benjaminina yhden uransa parhaista rooleista. Hillitysti näyttelevä Johansson on hyvä kuten aina.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi