Tartunta

"Ensin nousee kuume, sitten alkavat kohtaukset ja lopulta suu vaahtoaa, kroppa mustuu ja kuolema korjaa."

(Contagion, USA 2011)
O: Steven Soderbergh
N: Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law
Julkaisu 7.3.2012

 ★★★★☆ 

Kun Gwyneth Paltrowin esittämä nainen sairastuu ulkomaan matkallaan tuntemattomaan virukseen, alkaa ketjureaktio, maailmanlaajuinen pandemia joka pesee sika- ja lintuinfluenssat mennen tullen. Hengitysteitse ja kosketuksin leviävä tauti etenee ihmiskehossa nopeasti. Ensin nousee kuume, sitten alkavat kohtaukset ja lopulta suu vaahtoaa, kroppa mustuu ja kuolema korjaa. Myös pandemia leviää huimaa vauhtia. 26 päivässä kuolleiden lukumäärä on noussut kahdeksaan miljoonaan.

Elokuva lähestyy joukkotuhoa erilaisten ihmiskohtaloiden kautta. Tartuntatautikeskuksen työntekijät paiskivat niska limassa töitä kartoittaakseen viruksen rakenteen, jotta pääsisivät kehittämään rokotteen. Keskuksen suojista kentälle astuva lääkäri (Kate Winslet) sairastuu virukseen, kun taas toinen työntekijä (Marion Cotillard) kidnapataan mahdollisen rokotteen kiristämiseksi tulevaisuudessa. Samaan aikaa valtion päälle lokaa heittävä anarkisti (Jude Law) vannoo blogissaan löytäneensä vaihtoehtoisen parannuskeinon virukseen, jonka uskoo olevan salaliiton tulos.

Viruksen ensimmäisen uhrin aviomies (Matt Damon) tulee virukselle immuuniksi; hänen tärkeimmäksi tehtäväkseen muodostuu pelastaa lapsensa pahaksi muuttuneelta maailmalta.

Tämänaiheista elokuvaa olenkin jo odotellut. Onneksi sen ohjaajaksi valikoitui Steven Soderbergh, jonka ote on tyylikäs ja hallittu. Kaavakaan ei jätä kylmäksi. Hyvin realistisen oloinen elokuva esittelee tänä maailmanlopun uskottuna vuotena eräänlaisen lopun vision, yhden vaihtoehdon siitä, miten tässä ehkä käy.

Rooleissa nähdään tähtinäyttelijöiden kaarti. Pahimmillaan se voisi tarkoittaa hajanaisuutta ja pinnalliseksi jääviä roolihahmoja, mutta Tartunta ei näihin synteihin sorru. Näyttelijät ovat kaikki hyviä, muutaman ollessa loistava. Mieleenpainuvimmat roolisuoritukset nähdään Laurence Fishburnelta ja Kate Winsletiltä, jotka molemmat esittävät humaaneja lääkäreitä.

Tarinaa tarkastellaan niin monesta eri näkökulmasta, että mustavalkoisia päätelmiä juonesta on vaikea vetää. Onko valtio paha taho, joka haluaa salata ihmisiltä totuuden? Vai tekevätkö kaikki vilpittömästi parastaan? Myös viruksen alkuperä on mysteeri, joka mietityttää katsojaa. Onko kyseessä biologinen ase? Vai onko äiti luonnossa vain sattumalta sekoittunut myrkyllinen koktaili, joka tappaa loksahtaessaan ihmisen soluun?

 

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi