Tästä ei selviä ilman toista drinkkiä

Anne Taintor: Tästä ei selviä ilman toista drinkkiä. Joka naisen opas cocktaileihin ja kuplivaan elämään (I’m so happy it’s happy hour). Suom. Laura Niemi-Pynttäri. 95 s.  Atena 2012. Anne Taintorin maailmassa jokainen nainen on oman elämänsä baarimestari. Mikäli suomalainen kirja alkaisi lauseella ”Minun perheessäni annettiin arvoa cocktaileille”, arvelisin lukevani kuvausta lasisesta lapsuudesta. Mutta Anne Taintor […]

Anne Taintor: Tästä ei selviä ilman toista drinkkiä. Joka naisen opas cocktaileihin ja kuplivaan elämään (I’m so happy it’s happy hour). Suom. Laura Niemi-Pynttäri. 95 s.  Atena 2012.

 ★★★★☆ 

Anne Taintorin maailmassa jokainen nainen on oman elämänsä baarimestari.

Mikäli suomalainen kirja alkaisi lauseella ”Minun perheessäni annettiin arvoa cocktaileille”, arvelisin lukevani kuvausta lasisesta lapsuudesta. Mutta Anne Taintor tarjoaa selviytymistrategian amerikkalaiseen tyyliin: cocktailit eivät ole syy vaan ratkaisu ongelmiin. Ironisen huumorin, 43:n ohjeen ja hurmaavan vintagekuvaston kautta opimme muun muassa, että mulqvisteille on omistettu oma cocktailinsa, mielikuvitusmiehet OVAT parhaita  ja että mojito päivässä pitää lääkärin loitolla. Anne Taintorin maailmassa naisella on valta valita roolinsa Tuhmasta partiotytöstä Kuningatarmehiläiseen. Yhtä kaikki, kirjan keskeinen viesti kaikessa yksinkertaisuudessaan lienee: nauti elämästä – keinoja kaihtamatta, huumoria unohtamatta.

Cocktailopas tavoittaisi varmasti kohdeyleisönsä englanninkielisenäkin, mutta toisaalta meikäläiset mittayksiköt helpottavat drinkkien rakentamista. Sitä paitsi periamerikkalaiseen kuvastoon sijoitetuissa suomenkielisissä käännöksissä on tavoitettu onnistuneesti alkukielisten lausahdusten kirpeän humoristinen tyyli.

Tästä ei selviä ilman toista drinkkiä on amerikkalainen kirja amerikkalaisesta ilmiöstä. Suomalaisen cocktailkulttuurin historia on verrattain lyhyt ja kapea, mutta kaukana ovat sentään ajat, kun hotellin tiskillä valintoja tehtiin Kossuvissyn, Sinisen enkelin ja Ampiaisen välillä.

Nykynaiset vaativat cocktaililtaan muutakin kuin sateenvarjon ja kirsikan. Kun alkoholijuomista haluaa humaltumisen sijaan löytää sävyjä ja haasteita, kannattaa tutustua cocktailien kiehtovaan, vaikkakin paikoin haastavaan maailmaan. Tällöin selkeä kirja voittaa reseptien googlailun internetistä mennen tullen. Sitä paitsi kepeä ja vetävännäköinen cocktailopas näyttää hyvältä kirjahyllyssä ja on mainio lahjaidea kokeilunhaluiselle naiselle, joka ei ota itseään turhan vakavasti. Oli niitä miesongelmia tai ei.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi