Ice Age 4:
Mannerten mullistus

"Ice Age 4 on hyvin viaton ja hassuhko satuseikkailu"

(Ice Age 4: Continental Drift, USA 2012)
O: Steve Martino, Mike Thurmeier
Ääninä: Jennifer Lopez, John Leguizamo, Queen Latifah, Denis Leary, Ray Romano / Krista Kosonen, Antti LJ Pääkkönen, Sanna Saarijärvi, Santeri Kinnunen
K 7
Ensi-ilta 29.6.2012

 ★★★☆☆ 

Ice Age-franchisen neljäs osa on tuttua peruslaatua.

Jääkauden sankarien Mannyn, Diegon ja Sidin maailma on mullistuksen vallassa. Jäätiköt alkavat riemukkaan alkujakson aikana Jyrsis-oravan tammenterhojahdin takia sulaa, ja koko sankariemme ekosysteemi on siis uhattuna. Kuinka ollakaan, juuri mammutti Manny, sapelihammastiikeri Diego ja laiskiainen Sid päätyvät ajelehtimaan pikkuruisella jäälautalla yhä kauemmas kotoa.

Tarina jakautuu siis heti alussa kahtaalle. Sidin isoäidillä vahvistettu sankarikolmikko pyrkii vaaroista (merirosvoja, seireenejä) välittämättä kohti kotia, kotiväki taas koittaa pelastua hiljalleen asuinsijat jyräävältä jäämassalta.

Leffan ehdoton vahvuus on sen viattomuudessa. Siinä missä moni lastenanimaatio on tulvillaan silmäniskuja aikuisille tai suorastaan aikuisten toimintagenreistä lainattuja tarinan malleja (Autot 2 on malliesimerkki tällaisesta), sinänsä toki hyvinkin toiminnallinen Ice Age 4 on hyvin viaton ja hassuhko satuseikkailu, kertomus siitä miten isi sittenkin tulee aina hätiin kun tarve on suurin. Ja kuka väittäisi, ettei tällaisen uskon vahvistamista näinä aikoina nimenomaan tarvittaisi.

Näiden leffojen täysi syyntakeettomuus kerronan elementtien sekoittelussa oikeastaan vain lisää satumaailman taikaa. Edellisessä osassa jääkausi ja dinosaurukset menivät iloisesti sekaisin, nyt taas miljoonien vuosien erottamat merirosvomytologia ja jäätiköiden sulaminen. Mutta mitäpä tuosta.

Varsinaiseen lentoon tämän nelos-Ice Agen ei voi väittää missään vaiheessa lähtevän, mutta peruskivana ajanvietteenä tämä kait puolustaa paikkaansa. Tarinan pelottavimpia elementtejä, kuten hirviömäisiä seireenejä tai merirosvojen ärjyväisempää siipeä olisi ehkä herkimpiä seitsemänvuotiaita varten voinut tuunata vielä hitusen kiltimmiksikin.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi