Prometheus

"Aivan kuten Prometheuksen miehistö lankeaa itseriittoisuuteensa, niin tekee myös ohjaaja Ridley Scott."

O: Ridley Scott
N: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Idris Elba, Charlize Theron
K16
Ensi-ilta 1.6.

 ★½☆☆☆ 

Ridley Scottin suurin esikuva? Ridley Scott.

Skotlannin nummilta löytyy luolamaalauksia, jotka vahvistavat tutkijaparin uskomuksen: ihmisellä on esihistoriassaan ollut linkki avaruuden muukalaisiin. Muutamia vuosia myöhemmin tutkijapari matkaa läpi avaruuden kohti samaisia muukalaisia, osana parinkymmenen hengen miehistöä.

Prometheus sijoittuu tulevaisuuteen, mutta juonen tasolla se on näennäisesti kiinnostunut menneisyydestä; ihmisen alkuperästä. Idealistiset tutkijat (Noomi Rapace ja Logan Marshall-Green) ovat saaneet avaruusretken rahoittajan uskomaan teoriaansa muukalaisista ihmisen luojina.

Siinäpä hybristä kerrakseen; maan tieteilijät ja raharikkaat matkaamassa treffaamaan luojaansa. Mutta hybriksellä tunnetusti on seurauksensa. Kaukainen planeetta ei vaikuta erityisen vieraanvaraiselta – päinvastoin.

Aivan kuten Prometheuksen miehistö lankeaa itseriittoisuuteensa, niin tekee myös ohjaaja Ridley Scott. Hän on tehnyt tribuutin itselleen, omalle tuotannolleen. Miehen varhaiset scifileffat Blade Runner ja Alien asuvat niin elokuvan juonessa kuin visuaalisissa yksityiskohdissa – eivät inspiraation lähteinä vaan kierrätyskamana. Eikä siinä mitään, jos kyseessä olisi vinkeä silmänisku, mutta Prometheus muistuttaa enemmän umpitotista monumenttia.

Tunnistamisen riemun sijaan viitteet aiheuttavatkin kiusaantuneisuuden tunteita. Aivan kuin silmäilisi ihmisen intiimiä rakkauskirjettä itselleen. Lopussa viittaukset ikään kuin selitetään pikaisella kohtauksella, joka linkittää elokuvan suoraan Alien-saagaan, mutta siinä vaiheessa on jo myöhäistä.

Tieteistarinan ovat käsikirjoittaneet Jon Spaihts ja Damon Lindelof. Jälkimmäinen on tv-sarja Lostin toinen takapiru, ja samanlainen epämääräinen mystiikka leijuu Prometheuksen yllä. Kun minkään sortin yhtenäistä punaista lankaa ei löydy, epämääräiseksi ja katteettomaksi mystiikka myös jää.

Tehostepuolella nähdään oletetusti muutama komea otos, mitä nyt reilun 100 miljoonan dollarin budjetilla olettaisikin. Ennakkomainoksissa androidi Davidin (Michael Fassbender) osuus korostui, mutta itse elokuvassa hän jää hiukan sivuun. Se on sääli, sillä hahmo on miehistön kiinnostavin.

 

 

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi