Urhea

"Perinteet iskevät kapuloita rattaisiin, ja Meridan on aika astua avioon."

(Brave, USA 2012)
O: Mark Andrews, Brenda Chapman.
Äänet: Kelly Macdonald/Heljä Heikkinen, Emma Thompson/Satu Silvo
K7
Ensi-ilta 24.8.

 ★★★☆☆ 

Mistä näitä jousipyssytyttöjä oikein tulee?

Game of Thronesin Arya ja Nälkäpelin Katniss ovat molemmat vahvoja ja itsenäisiä tyttöesikuvia. Heistä molemmat kantavat jousipyssyä. Samat kriteerit täyttää animaatio Urhean punatukkainen sankari Merida, skottiklaanin omapäinen prinsessa, josta kuningatar-äiti Elinor yrittää koulia hyväkäytöksisen ja suloisen nuoren naisen.

Suloisuus ei ole kuitenkaan kovin korkealla Meridan tärkeysjärjestyksessä. Hän tahtoo samota metsiä, ampua jousellaan ja antaa tukkansa heilua tuulessa. Kaikkia näitä hän saakin tehdä, kunnes perinteet iskevät kapuloita rattaisiin ja Meridan on aika astua avioon.

Tarinaan lisätään ripaus taikuutta, oikeita karhuja ja ihmiskarhuja, seikkailua ja bondaamista perheen kanssa. Tarinan miehet ovat Meridan vallattomia pikkuvelikolmosia lukuun ottamatta yksinkertaisia miekankolistelijoita. Urhea onkin naishahmojen leffa. Se tekee animaatiosta poikkeuksellisen, mutta muuta poikkeuksellista Pixarin elokuvassa ei sitten olekaan. Se on hyvin tehty, ihan kiva katsoa ja helppo unohtaa.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi