Mopo karkasi käsistä, syntyi bändi

"Olemme joissain asioissa todella erilaisia, mikä synnyttää hyvää kahnausta esiintyessä ja improvisoidessa."

Kuvat: Mopo

Helsingin Vallilassa vietetyn kapakkaillan tunnelma yltyi niin hurjaksi, että kolmen kaveruksen oli pakko perustaa bändi.

”Olosuhteet olivat otolliset. Bändin nimi ei tosin alun perin ollut Mopo, vaan jotain ihan muuta”, mopolaiset paljastavat. Heitä on kolme: saksofonia, kellopeliä ja kilkuttimia soittava Linda Fredriksson, kontrabassoa ja tuomarinpilliä hoiteleva Eero Tikkanen sekä Eeti Nieminen, jonka instrumentteihin kuuluvat rummut, huilu ja lehmänkello.

Kolmella hyvällä ystävällä riittää keskinäistä luottamusta.
”Toisaalta olemme joissain asioissa todella erilaisia, mikä synnyttää hyvää kahnausta esiintyessä ja improvisoidessa”, muusikot analysoivat.

Mopo on otettu innokkaasti vastaan Suomessa. Viime huhtikuussa cd:nä, lp:nä ja kasettina julkaistua Jee!-esikoisalbumia on soitettu radiossa, ja Mopo on keikkaillut muun muassa Pori Jazzeilla, Flow-festivaalilla ja seuraavaksi Tampere Jazz Happeningissa. Jee!-levynjulkaisukiertue poiki myös erinomaisia arvosteluja.

Tänä syksynä Mopo työskentelee uuden levyn materiaalin parissa. Lähiaikoina julkaistaan sinkku ja musiikkivideo, jotka syntyvät yhteistyössä laulaja Stina Koistisen kanssa.
”Äänitämme levyn keväällä 2013, ja tähtäämme sen kera Suomen lisäksi ulkomaille”, muusikot kertovat.

Tavoitteena on siis valloittaa maailma. Mopo on jo soittanut pari keikkaa myös ulkomailla. Joulukuussa tie vie Glimps-festivaalille Belgiaan.

Mopon musiikin lähtökohtana on jazz, mutta se ei ole itseisarvo. Vaikutteita ammennetaan muun muassa punkista ja Suomen luonnosta. Mitä tämä tarkoittaa?

”Otamme vaikutteita eri musiikin tyyleistä ja kaikesta, mitä teemme elämässä. Luonnollisesti luonto ja suomalaisuutemme vaikuttavat musaan. Punk on asenne, jolla biisit soitetaan”, mopolaiset selvittävät.

Kaikki mopolaiset säveltävät ja usein kappaleita sovitetaan yhdessä. Lopullisen muotonsa biisit löytävät kovan treenaamisen tuloksena. Tilaa jää myös yllätyksille.

Mikä pitää Mopon vauhdissa?
”Hetkessä eläminen: kun soitto soi, kaikki muu unohtuu. Luottamus omaan ja yhteiseen intuitioon.”

Tällä setillä Mopo on myös onnistunut houkuttelemaan uutta yleisöä jazzille, jonka perusfanipohja koostuu edelleen vanhoista herroista.
”Ekstrovertti ulosanti ja vilpitön kommunikaatio yleisön kanssa on herättänyt paljon iloista huomiota. Mopo on ollut alusta asti meidän kolmen oma juttu, jota on tehty ennakkoluulottomasti. On mahtavaa huomata, että niin moni on tykännyt tästä sekoilusta”, mopolaiset innostuvat.

Keikoille tuodaan myös yllättäviä elementtejä, joiden ideat syntyvät kuten kaikki Mopossa: hetken huumassa sattumalta. Esimerkiksi kuvittaja Anna Tahkola piirtää keikoilla musiikin soidessa.
”On ollut mahtavaa työskennellä Annan kanssa. Ensimmäiselle yhteiselle keikalle mennessämme emme yhtään tienneet, mitä hän tulee tekemään, mutta lopputulos oli upea. Kuvat syventävät ja värittävät musiikkia ja musiikki kuvia. Katsoja voi seurata jompaa kumpaa tai molempia yhtä aikaa.”

Mopo soittaa lauantaina 3. marraskuuta Telakalla osana Tampere Jazz Happeningia. 

Lisää Moposta:
http://www.mopomopo.com/
http://soundcloud.com/mopomopo
https://www.facebook.com/MOPOMOPOMOPO

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi