Raha haista kukkanen!
Osa 3. Järjestä vaihtomarkkinat

"Meidän vaihtomarkkinamme kestävät neljä tuntia. Vaatteiden jättäjiä on lähes koko ajan, eli uutta tavaraa laskeutuu pöydille jatkuvasti."

Kuvitus: Anu Tahvanainen
Valokuvat: Nina Simonen

Tällä palstalla tarjoan ja ideoin luovia vaihtoehtoja kuluttamiselle ja rahasysteemillemme. Olen itse kuluttamisen vastustaja. Löydän elämässäni ilon ja luovuuden, kun keksin miten käytän materiaalin uudelleen, olen käyttämättä rahaa, vaihdan, jeesaan ja vältän stressaavaa arkirutiinia.

Olen ruotsalaisen kotikaupunkini Omställning-liikkeen jäsen. Alunperin liike on Iso-Britannista ja nimeltään Transition Network. Sen ideana on kestävä kehitys käytännössä ja paikallisesti, tavallisten ihmisten aloitteesta ja yhteistoiminnasta. Olen itse saanut monet frustraatiot talttumaan, kun olen tavannut ihmisiä, jotka jakavat ajatuksiani. Yhdessä teemme asioita konkreettisesti. Se tuntuu parhaalta! Liike näyttää olevan hissukseen leviämässä myös Suomeen, löysin jopa kotisivun.

Yksi konkreettisista toimistamme ovat olleet vaihtomarkkinat, joilla voidaan vaihtaa vaatteita, musiikkia, elokuvia, kirjoja, mitä vain. Ajattelin jakaa tässä vinkkejä, kuinka vaihtomarkkinat voisi järjestää itse ja samalla päästä eroon nurkissa lojuvista tavaroista, jotka eivät enää kiinnosta, ja lisäksi tehdä uskomattomia löytöjä… ILMAN RAHAA!

Ensimmäiseksi on tietysti löydettävä tila, jossa tapahtuman voi järjestää. Markkinat voivat toki olla jonkun kotonakin, mutta tässä esittelen julkisen tapahtuman. Paikassa on hyvä olla pöytiä, joille laittaa tavaroita, sekä tuoleja, joilla voi istua ja levätä hetken ja mahdollisesti nauttia kupin kahvia ja pullan/voileivän. Jälkimmäisiä voi olla myytävänä.

Musiikki on myös loistava tunnelman luoja. Itselläni on ollut ilo jakaa musiikkinautintoa vaihtomarkkinoilla dj:nä. Joinakin kertoina olen halunnut auttaa enemmänkin, silloin olen tehnyt etukäteen kokoelmalevyjä ja soitellut niitä taustalla samalla, kun olen tehnyt muita hommia.

Otan esimerkkinä vaatteet ja kengät vaihtomarkkinoilla:
* Tuotteiden tulee olla puhtaita, ehjiä ja käyttökelpoisia.
* Tuotteet otetaan vastaan sisäänkäynnissä, ja ne lajitellaan kasoihin: t-paidat, housut, miesten puserot, lasten ja vauvojen vaatteet jne.
* Eri tuotteilla on eri pisteytys, tässä yksi esimerkki ruotsiksi:

Sitten tavarat lajitellaan pöydille. Pöydän reunoissa on hyvä olla myös infoa siitä, mitä on tarjolla.

Tullessaan asiakas saa paperin, johon ruksataan jätettyjen vaatteiden määrästä riippuva pistemäärä. Sitten hän voi lähteä etsimään löytöjä vaatekasoista. Kun löydöt on tehty, katsotaan järjestäjien kanssa yhdessä niiden pisteytys. Joskus pisteitä voi jäädä jäljelle asiakkaan paperilappuun. Silloin voi olla hyvä luoda laatikko, johon lapun voi jättää toisen asiakkaan mahdollista tarvetta varten.

Meidän vaihtomarkkinamme kestävät neljä tuntia. Vaatteiden jättäjiä on lähes koko ajan, eli uutta tavaraa laskeutuu pöydille jatkuvasti. Olemme viimeisen tunnin kunniaksi joskus yllättäen kuuluttaneet, että nyt vaatteita saa ottaa ilman pisteitä niin paljon kuin haluaa. Minulla on kokemusta siitä, että vaihtomarkkinan päätteeksi vaatteita on vielä hirvittävät kasat jäljellä. Siksi on hauskaa yllättää vieraat moisella tarjouksella. Ja ideahan on se, että senttiäkään rahaa ei liiku tässä tapahtumassa. Ellei sitten myynnissä ole kahvia ja pullaa.

Mitäs sitten tehdä ylijäämällä, jota voi olla paljonkin? Niitä voi esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyysprojekteihin, mieluiten tietenkin sellaisiin, joissa vaatteet menevät suoraan käyttöön ilman rahaa. Tärkeintähän on, että joku käyttää niitä vaatteita. Siten ei tarvitse kuluttaa rahaa, luontoa ja epäoikeudenmukaisesti kohdeltua työvoimaa pitääkseen jotain vaatekappaletta päällään. Ja täällä Sylvissä me emme taida olla mitään tylsän muodin perässä juoksijoita vaan tykkäämme luovuudesta ja toteutamme omaa makuamme rohkeasti muiden mielipiteistä riippumatta!

Tästä linkistä voit lukea faktaa tekstiilituotannosta

P.S. Loppuun voisin jakaa yhden vinkin siitä, kuinka kuluneet sukat ja reikäiset paksut sukkahousut voisi käyttää uudelleen. Maailman yksinkertaisinta: leikkaa varret sukista ja siirrä rannelämmittimiksi, leikkaa sukkahousuista jalkaosiot irti ja muuta ne säärystimiksi!

 

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi