Kummisetäni thaimorsian

"Vaikka elokuvan ajatus on kertoa rehellisesti ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta, siitä jää lähinnä kiusallinen ja jopa piilorasistinen tunnelma."

(Suomi, 2012)
O: Wille Hyvönen
S
Ensi-ilta 16.11.2012

 ★½☆☆☆ 

Dokumenttielokuva vaimonhakureissusta suututtaa ja pitkästyttää.

Elokuvaohjaaja Wille Hyvösellä on ongelma. Nuoren miehen savolainen kummisetä, lihakauppias Seppo on löytänyt itselleen uuden rakkauden ja tulevan vaimonsa Thaimaasta. Hyvönen on varma, ettei suhteessa voi olla kyse muusta kuin hyväksikäytöstä. Seppo ei ole rikas, mutta on hän toki eri lailla varakas kuin morsiamensa Pin. Tästä Hyvönen päättelee, että Pin haluaa Sepolta lähinnä rahaa. Todistaakseen Hyvösen olevan väärässä, Seppo kutsuu kummipoikansa kuvausryhmineen mukaansa vaimonhakureissuun Thaimaahan.

Hyvösen elokuvan suurin ongelma on, ettei nuorukainen onnistu myymään tätä koko leffaa motivoivaa huoltaan katsojalle kovinkaan uskottavasti. Suoraan sanoen ohjaaja vaikuttaa lähes koko dokumenttinsa keston ajan itsekeskeiseltä, Sepon ja Pinin rakkauteen nuoren miehen rasittavan alentuvalla itsekeskeisyydellä suhtautuvalta munapäältä.

Tämä voisi olla myös elokuvan vahvuus. Ainakaan Hyvönen ei jeesustele, tee itsestään sen kypsempää ja viisaampaa kuin on. Käytännössä miehen puberteettiseen, itseään toistavaan ja kohteitaan alentavaan jankkaamiseen väsyy pian. Katsoessa miettii, onko vähän lapsellisen oloinen tarina lainkaan kertomisen arvoinen. Vaikka elokuvan ajatus on kertoa rehellisesti ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta, siitä jää lähinnä kiusallinen ja jopa piilorasistinen tunnelma.

Kiitosta tekee mieli antaa ainoastaan Hyvösen elokuvan päähenkilöille. Seppo ja Pin kestävät piinallista seuralaistaan ja tämän kameraryhmää uskomattoman kärsivällisesti.

Vuonna 1987 syntynyt Hyvönen opiskelee ohjaamista Aalto-yliopistossa ja Kummisetäni thaimorsian on hänen ensimmäinen näin pitkä työnsä. Tämä huomioidenkin dokumentin televisionomainen, dramaattisia kohokohtia vaille jäävä toteutus ja haalea kuvanlaatu panevat ihmettelemään, miksi keskinkertaiselle, lähinnä pidennettyä Tosi tarina -jaksoa muistuttavalle työlle on suotu teatterilevitys.

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi