Le Chef – rakkaudesta ruokaan

"Hahmon tärkeilyssä ei edes ole mitään koomista, kuten vaikka Mr. Beanilla."

(Comme un chef, Ranska – Espanja 2012)
O: Daniel Cohen
N: Jean Reno, Michaël Youn, Julien Boisselier, Raphaelle Agogue
S
Ensi-ilta 2.11.

 ★★☆☆☆ 

Ranskalaiset ottavat ruuan vakavasti, mitä ei tästä komediasta arvaisi.

Jacky on itseoppinut kokki, ranskalaisen ruokakulttuurin sanakirja ja toivoton työntekijä. Ranskalaismiehen ylikehittynyt ammattiylpeys ja ylimielisyys tuovat hänelle jatkuvasti potkut, mikä käy raskaana olevan vaimon (Raphaelle Agogue) hermoille.

Sosiaalisesti lahjaton, koomikko Michaël Youngin näyttelemä Jacky on raskas hahmo. Naurujen sijaan gourmetfanaatikko herättää ärtymystä, mikä tekee tarinasta tyhjänpäiväisen: kokkikokelaan onnistuminen kun ei kiinnosta. Hahmon tärkeilyssä ei edes ole mitään koomista, kuten vaikka Mr. Beanilla.

Jacky saa mahdollisuuden loistaa, kun kuuluisa ruokamaestro Alexandre Lagrande (Jean Reno) palkkaa hänet ravintolansa keittiöön. Lagrande tarvitsee kipeästi uusia ideoita, sillä paikan omistaja (Julien Boisselier) aikoo lempata hänet, mikäli ravintola menettää yhdenkin kolmesta tähdestään. Jackyllä on tosin omatkin ongelmansa, sillä hän on luvannut vaimolleen lopettaa kokkihommat.

Daniel Cohenin käsikirjoittama ja ohjaama komedia asettaa perinteisen ranskalaisen keittiön vastakkain molekyyligastronomian kanssa. Ruoka on kuitenkin vain kerronnan väline, toiminnan laukaiseva tekijä, eikä kameran ihailun kohde.

Vanhan koulukunnan ja trendien lisäksi vastakkain ovat perhe ja työ. Tässä muistutetaankin jälleen perinteisestä tärkeysjärjestyksestä, ja se tehdään perinteisin keinoin: miehet koheltavat ja etsivät elämän merkitystä, kun taas naisille se on itsestäänselvästi perhe.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi