Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Tarhapapu-pinaatti-kirvelipasta

"Anna ruoan levätä hetki ennen tarjoilua välillä sekoittaen. Näin pavut ehtivät kypsyä ja kirvelin lakritsi- tai anismainen maku tunkeutuu pastaan."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Tarhapapujen (Phaseolus vulgaris) tai pensas- ja salkopapujen kasvukausi on riemukasta aikaa. Pavut säilyvät hyvin pakkasessa, ja kunhan ne esikeittää tarpeeksi kevyesti, tuore maku ja rapsakkuus säilyvät yllättävän pitkään.

Parhaimpia pavut ovat kuitenkin tuoreeltaan. Kokonaiset palot ovat hieno lisäke mille tahansa ruoalle, ja pätkityt palot täydentävät keittoja ja muhennoksia. Pasta con fagiolini e pomodori eli papu- ja tomaattipasta on italialainen klassikko. Halusin kuitenkin kokeilla tällä kertaa niitä hieman erilaisessa muodossa loistavasti niitä täydentävän kirvelin kanssa.

Ainekset:
tarhapapuja
pinaattia
runsaasti tuoretta kirveliä
tuoretta persiljaa
kuivattua chiliä
valkosipulia
kypsiä, jopa ylikypsiä tomaatteja
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Pastaksi sopii hyvä linguini.

Leikkaa tarhapavun palot hyvin ohuiksi viipaleiksi, kuin pikkuruisiksi kolikoiksi. Silppua pinaatti suikaleiksi ja hienonna valkosipuli, persilja ja kirveli.

Laita pasta kiehumaan suolaiseen veteen. Pastan kiehuessa paista kevyesti oliiviöljyssä persilja, valkosipuli ja chili. Lisää papukiekot ja mausta suolalla ja pippurilla. Kun pavut alkavat hieman pehmetä, lisää kirveli, sekoita ja lisää hetken päästä tomaatti. Tomaatin ylikypsyys sopii tähän ruokaan, sillä kypsempi tomaatti toimii pavun kanssa hyvin, mutta ruoka ei kestä pitkää kypsennystä.

Anna seoksen muhia, kunnes pasta alkaa olla valmis. Juuri ennen sen kypsymistä laita pinaattisuikaleet hautumaan kastikkeen päälle ja sekoita ne joukkoon, kun ne pehmenevät. Lisää sitten mukaan pasta ja hiukkasen sen keitinvettä. Pastan kannattaa olla jopa hiukan al denten kovemmalla puolella, sillä se saa kypsyä hetken kastikkeen kanssa.

Anna ruoan levätä hetki ennen tarjoilua sitä välillä sekoittaen. Näin pavut ehtivät kypsyä ja kirvelin lakritsi- tai anismainen maku tunkeutuu pastaan. Tavoitteena on, että pavut ovat aavistuksen rapsakoita mutta kuitenkin kypsyneet niin, että niistä ei tule mahanpuruja. (Jos sinua epäilyttää, voit höyryttää pavut kevyesti ennen niiden lisäämistä kastikkeeseen. Pyri silti säilyttämään niiden rapsakkuus.)

Lisää annokseen hieman hyvää oliiviöljyä ennen tarjoilua.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi