Jobs

"Yksi tapa tämän elokuvaelämyksen käsittelyyn on ottaa tuotos pitkänä Applen mainoksena."

USA 2013
O: Joshua Michael Stern
N: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad
K12
Ensi-ilta 20.9.2013

 ★★☆☆☆ 

Elämäkertaelokuva levittää kapitalismin ilosanomaa. 

Tiedättehän te sen erittäin ärsyttävän ihmisryhmän, joka myös Mac-uskovaisina tunnetaan? Tuolla he menevät pitkin katuja, kampuksia ja kahviloita Applen tuotteisiin pukeutuneina. Niin, nimenomaan pukeutuneina. Applen tuotteet kun ovat statussymboleita siinä missä merkkivaatteetkin. Mac Air, iPod, iPad, iPhone, iTunes ja iLife. Kaikki toimivat moitteettomasti keskenään, mutta annas olla kun yrität yhdistellä laitteita jonkun muun, vaikka HP:n tuotteisiin, jo on helvetti irti.

Tämän porukan absoluuttinen messias on, tai pikemminkin oli Steve Jobs, Applen perustaja. Ja hänen elämästään on nyt, alle kaksi vuotta miehen kuoleman jälkeen tehty hyvin perinteinen kapitalismin ilosanomaa saarnaava parituntinen leffa.

Yksi tapa tämän elokuvaelämyksen käsittelyyn on ottaa tuotos pitkänä Applen mainoksena. Sellaisena se onkin melko toimiva. Jopa minulle, joka en koskaan ole omistanut yhtään Applen tuotetta, tulee pieni halu hankkia seuraava läppärini Mac-tuoteperheestä.

Kun juoni kulkee neljällä eri vuosikymmenellä ja kehitystä Applen ympärillä on riittänyt joka ikinen vuosi, tarkoittaa se käytännössä, että monien tapahtumien läpi juostaan ja toiset ovat jääneet kokonaan leikkauspöydälle. Etenkin 1980-luvun toisen puolikkaan tapahtumat tietokonebisneksessä noin ylipäätään olisivat kiinnostaneet kaltaistani wanhojen hyvien aikojen muistelijaa.

Läpi elokuvan Steve Jobsin persoona näyttäytyy monipuolisena, mutta ennen kaikkea aina ensisijaisesti bisnestä ajattelevana, sosiaalisesti kyvyttömänä mulkkuna. Katsoja odottaa koko ajan, milloin tapahtuu käänne, jossa Jobs muuttuu tavalliseksi kivaksi ihmiseksi. Sitä ei tapahdu.

Ashton Kutcher pääosassa on hyvä. Hän on hyvä näyttelijä. Vain joinakin ohikiitävinä hetkinä hän muistuttaa 70’s Shown roolihahmoaan Michael Kelsoa. Kutcheria katsoessaan tuntuu kuin muita näyttelijöitä ei elokuvassa olisikaan. Ja jos onkin, he ovat valkokankaalla vain tukemassa pääroolia.

Katsoin muuten internetistä, että Kutcher on kanssani samanikäinen. Miten se perkele onkin edelleen noin hyvännäköinen?

Ja hei, nyt kun näistä yritysjohtajista tehdään elokuvia, niin milloin on esimerkiksi Björn Wahlroosin vuoro? Tai Jorma Ollilan? Kuka on pääosassa (Samuli Edelmann varmaan kummassakin tapauksessa), ja tuleeko tuotanto olemaan taattua Markus Selinin laatua?

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi