Kirja täynnä DJ-kulttuuria

"Joulukuussa 2013 ilmestyvässä DJ-kirjassa on mukana yli 30 tiskijukkaa Anonymousista Paskan Sohvan kautta YéYéen."

Kuka päättää, minkä musiikin tahtiin bailaat tai taputat jalkaa baarin lattiaan? DJ, tuo klubin nurkassa päivystävä ”esiintyvä introvertti”, joka huhkii pikkutunneille asti rakkaudesta musiikkiin.

Kuvat: Iina Esko

Joulukuussa julkaistava kirja kokoaa ensimmäistä kertaa Suomen DJ:itä ja heidän kulttuuriaan yksiin kansiin. Komeasti nimetyn teoksen DJ-kirja – näkökulmia suomalaiseen DJ-kulttuuriin idea syntyi valokuvaaja Iina Eskon päässä.

”Sain ajatuksen yhdestä valokuvasta, jonka otin muuten vaan vuonna 2008. Muotokuvassa oli oma mieheni itselleen tärkeiden asioiden äärellä eli nenä kiinni läppärissä ja taustalla levyhylly.”

”Kun ajattelee DJ:itä, tulee helposti mieleen bileet ja yöelämä. Suurempi puoli työstä koostuu kuitenkin musiikin fiilistelystä, levyjen keräilystä ja intohimosta musiikkiin.”

Idean ympärille kerääntyi innostunut porukka. Iina Eskoa ja taittajia lukuun ottamatta kaikki heistä toimivat myös DJ:inä. Keskeinen rooli oli kirjan toimittaneella Matti Niveksellä.

Porukka aavisti, että DJ-kulttuurista löytyy enemmänkin jutun juurta. Etenkin, kun vastaavaa teosta ei ole aiemmin Suomessa tehty. Liekö syynä nuori DJ-kulttuurimme, sillä Suomi-iskelmälle ja rockille kyllä löytyy teoksensa.

Kirjasta haluttiin tehdä elämyksellinen tutkimusmatka.

”Tarjoamme näkökulmia ja katsauksen mahdollisimman erilaisiin ihmisiin. Mukana on sekä uusia että vanhoja DJ:itä eri skeneistä, ympäri Suomen.”

”Emme aikoneet koota kaikenkattavaa tietoteosta tai best of -kokoelmaa. Tiedustelimme joiltakin DJ:iltä heidän suosikkilistojaan, ja kaikilta löytyi ihan eri nimiä”, Esko hymyilee.

Kirjassa on mukana yli 30 tiskijukkaa Anonymousista Paskan Sohvan kautta YéYéen. Nuorin DJ on soittanut kolme vuotta, vanhin kolmekymmentä. Tyylilajit vaihtelevat suomiräpistä diskoon ja housesta indie-rokkiin.

Myös mökkipanotrance on edustettuna. Siis mikä?

”Kirjassa mukana oleva Dj Mr.A esitteli käsitteen Image-lehden haastattelussa”, Esko valottaa.

djpirkkaTästä vuonna 2009 otetusta kuvasta kaikki alkoi: DJ Pirkka tärkeiden asioiden äärellä. Kuvaa ei ole julkaistu kirjassa.

 

Henkilökuviin erikoistunut Iina Esko valokuvasi kaikki kirjan DJ:it, yleensä heidän kodeissaan. Hän huomasi, että tyypillinen DJ on introvertti, vaikka esiintyykin.

Kirjan toimittanut Matti Nives puolestaan haastatteli DJ:it. Lisäksi skeneä avaavat artikkelit esimerkiksi levyjen keräilystä ja formaateista. Kaikki kirjoittajat, kuten Jussi Kantonen, Risto Nevanlinna, Markus Karlqvist ja Perttu Häkkinen, tekevät itsekin DJ:n hommia.

Kirjasta haluttiin visuaalisesti näyttävä. Taittajiksi valikoituivat Vuoden Huiput 2012 -palkittu Antti Grundstén sekä ”muuten vaan huippu” Martin Martonen.

Tekijöiden taustasta huolimatta kirjaa ei missään tapauksessa ole suunnattu vain DJ-skenessä pyöriville.

”Teos on tarkoitettu kenelle tahansa DJ-kulttuurista ja -ilmiöistä kiinnostuneelle. Toivon, että oma isänikin innostuisi kirjasta.”

Erityistä on, että kirjan rahoitus kerättiin yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin kautta. Hanke onnistui, ja kokoon saatiin 750 kappaleen julkaisemiseen tarvittava 16 158 euron potti 468 mesenaatin avulla.

Nyt kaikki on painovalmista ja kirja julkaistaan joulukuussa. Luvassa on julkaisubileet, jonka DJ:t tietenkin löytyvät omasta takaa. Ideana on saada paikalle suurin osa kirjan DJ:istä. Ehkä jotakuta voi pyytää soittamaan biisin tai pari mökkipanotrancea.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi