Borneo,
Tampere 5.12. 2013
MUUTTANUT UUTEEN OSOITEESEEN

"Munakoiso oli kermaisen sulavaa. Tofu ei ollut ensimmäisissä suupaloissa niin hyvää, mutta kun sen antoi hetken jäähtyä ja imeä kastiketta, maku kehittyi todella hyvin."

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Kävimme vaimon kanssa Tammelantorin laidalla sijaitsevassa Borneossa ensimmäistä kertaa vuosi pari sitten, kun olin huomannut paikan saaneen loistavia arvioita. Söin silloin toisen kahdesta listalla olevasta vegaaniruuasta, currytofun. Oikein hyvää se oli, ja näyn kirjoittaneen itsekin kiittävän verkkoarvion nimimerkillä. Jostain syystä kokemus ei kuitenkaan jäänyt kovin hyvin mieleen.

Olin ilmeisesti väliaikaisesti mielisairas. Pari viikkoa sitten sain kaveriltani jämät samasta currytofuannoksesta peli-iltana, ja se oli liki täydellistä. Keskinkertainen currytofu on väsyttävän lenseä ruoka, ja hyvää saa harvoin. Tässä oli kaikki kohdallaan: sitruunaruohon, inkiväärin ja kenties galangalinkin voimakas maku ja juuri sopiva rakeisuus, kun ne oli murskattu tarpeeksi hienoksi ja sekoitettu makupohjaan. Currypohjassa oli ihana tasapaino tulisen, happaman, makean ja suolaisen välillä.

Koska noutoruokajämien pohjalta ei kirjoiteta ravintola-arvioita, oli pakko mennä kokeilemaan Borneota uudelleen heti kun pystyi. Onneksi pian olikin tulossa päivä, jolloin oli pakko mennä ulos syömään kahden luentokeikan välillä, ja vaimollakin oli asiaa kaupunkiin, joten pääsimme yhdessä syömään.

Tällä kertaa tilasimme myös alkuruoat testataksemme paikan kunnolla. Minä tilasin kasviskevätkääryleet. Ne olivat ihan okei mutta eivät ihmeellisiä. Loistavat kevätkääryleet ovatkin harvinaisuus Suomessa – itse asiassa Tammelantorilta saa aika hyviä kääryleitä pikaruokaa myyvästä vaunukioskista! Vaimo tilasi roti-leipää, joka on ainakin täällä vegaanista. Se oli ihanan ilmavaa ja pehmeää, ja dippikastikkeena oli loistavaa currykastiketta.

Koska halusin varmistaa, että currytofu oli todella niin hyvää eikä mielikuvani ollut nälän tai pelikämpän ympäristön aiheuttamaa yli-innostusta, tilasin sen enkä toista vegaaniannosta, joka jäi siis edelleen kokeilematta. Curry saapui pöytään savikipossa kiehuvan kuumana.

Ja kyllä, se oli aivan loistavaa ja mielestäni kirkkaasti paras kookospohjainen kasviscurryannos Tampereella. Munakoiso oli kermaisen sulavaa. Tofu ei ollut ensimmäisissä suupaloissa niin hyvää, mutta kun sen antoi hetken jäähtyä ja imeä kastiketta, maku kehittyi todella hyvin.

Borneo on myös siitä kiva paikka, että siellä tarjotaan rohkeasti erilaisia vaikutteita saaneita malesialaisia ruokia eikä jonkin yhtenäisen aluekeittiön ruokaa. Kasvislista on laaja ja monipuolinen, mutta valitettavasti vain kaksi ruuista sopii vegaaneille. En lähtisi pyytämään muiden muokkaamista vegaaniseksi, sillä ne perustuvat paistettuun ja ruoan sekaan vatkattuun kananmunaan. Kauhean usein täällä siis tuskin tulee käytyä, mutta on tuo yksikin annos niin hyvä, että itse asiassa nytkin tekee kauheasti mieli sitä.

Ravintola Borneo
HUOM! UUSI OSOITE!
Itsenäisyydenkatu 15
Tampere
ma-la 11-21
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi