Ceyhelaya
Tampere 11.1.2014
LOPETTANUT TOIMINTANSA ÄH

"Pitkän odotuksen tuoma närkästys haihtui kyllä kokonaan."

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Srilankalainen ravintola Ceyhelaya perustettiin Tampereelle jo jokin aika sitten, mutta olen pantannut arvion kirjoittamista siihen asti, että ehtisin käydä kokeilemassa paikan listaruokia. Olen syönyt siellä lounasta monta kertaa, ja parhaimmillaan kokemukset ovat olleet todella hyviä. Ceyhelaya on siitä ilahduttava ”etninen” ravintola, että se todellakin pyrkii tekemään ruokaa innoituksensa lähteen tyylillä, ei pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan. Ruoka on maustettu tapaan, johon en ole muualla Suomessa törmännyt. Vaikka inhoan anglismia ”juhlat suussani”, ahkera kardemumman, kanelin ja neilikan käyttö toi mieleen joulun suussani. Näiden meille jouluisten mausteiden makua tasapainottavat kuitenkin happamat ja kirpeät yrttien ja maustelehtien aromit.

Ravintola on silti hieman kompastellut alkutaipaleellaan. Joinain lounaskertoina ruuat ovat tahtoneet loppua, eikä henkilökuntaa ole aina näkynyt. Lisäksi ennen tätä käyntiä olin kuullut monilta tutuilta huonoja illalliskokemuksia. Alkoikin jo pelottaa, kaatuisiko lupaava ravintola kokemattomuuteen. Huomasin kuitenkin illallisreissua suunnitellessani, että Ceyhelayan lista oli uusittu, se oli vihdoin saatu kotisivuillekin (alkuvaiheessa lista ei toiminut sivuilla) ja ravintola pyysi Facebook-sivuillaan asiakkaita antamaan palautetta. Vaikutti lupaavasti korjausliikkeeltä.

Menin syömään kahden rakkaan ystävän kanssa, ja päätimme tilata kolme erilaista ruokaa ja jakaa annokset. Tämä sopiikin ravintolan tyyliin, sillä etenkin kasvisannokset täydentävät toisiaan hyvin. Tilasimme tulista hapanimelää soijaa (soya devilled), cashewpähkinä-sipulicurrya (kaju) sekä linssi-pinaattipataa (nivithi parippu). Listalle jäi useita vegaaniannoksia kokeilematta, muun muassa kiinnostava punajuuriruoka.

Meille tarjottiin odottaessa papadumeja tai vastaavia uppopaistettuja keksejä sekä raitaa, joka sopi ystävilleni. Valitettavasti jouduimme odottamaan ruokaa liian pitkään suomalaiseen ravintolarytmiin nähden – ja onnistuneen ravintolan tietysti täytyy seurata sitä, koska rennompaan seurusteluiltaan ei kaikilla ole aikaa. Ystävilleni tulikin aterian jälkeen kiire elokuviin, vaikka olimme varanneet hyvin aikaa. Tämä oli illallisen ainoa varsinainen huono puoli, vaikka pöydän hankalasti keikkuva pleksisuojus hieman häiritsikin. No, alkoholia ravintolasta ei saa vielä tilattua, mutta ymmärtääkseni tämä on muuttumassa.

Ruoka oli herkullista. Soijapata oli parhaimpia soijapaloista tehtyjä ruokia pitkään aikaan. En ole jaksanut käyttää niitä omassa ruuanlaitossani juurikaan viime vuosina, koska niistä on vaikea saada pois teksturoidun soijan tunkkaista makua. Mutta soya devilled -annoksen maukas kastike oli tunkeutunut paloihin ja pehmentänyt ne oivallisesti. Annos on muuten melko iso, joten se kannatta tilata jaettavaksi. Ehdoton suosikkini oli kuitenkin cashewpähkinäcurry. Pähkinää ja sipulia ei ollut säästelty, ja pähkinät olivat yhtaikaa pehmeitä ja napakoita. Linssipinaattipata oli näihin verrattuna hieman mitäänsanomatonta – pikemminkin lounaspöytätasoa, joten sitä en ehkä illalla tilaisi. Linssit olivat jääneet myös aavistuksen verran liian koviksi.

Joka tapauksessa hehkuimme onnesta ahmiessamme näitä herkkuja maustetun riisin kera. Pitkän odotuksen tuoma närkästys haihtui kyllä kokonaan. Ystävieni oli lähdettävä kiireellä, mutta pöydän laskun maksaminen kahdessa osassa ja eri aikaan ei tuottanut mitään ongelmia. Tilasin vielä jälkiruuaksi kupillisen hyvää maustettua teetä – Ceyhelayalla onkin ymmärtääkseni laaja teevalikoima. Sattumalta paikalle saapui kolmas rakas ystävä perheensä kanssa illalliselle, ja he kutsuivat minut pöytäänsä nauttimaan teetäni. Ehdinkin nähdä ennen lähtöä heidän tilaamansa roti-leipäannoksen ja maistaa sitä hieman. Mielestäni ravintola Borneon roti on parempaa, mutta toisaalta nämä leivät olivat isoja, kuin pienen pizzan kokoisia, joten ne riittävät hyvin koko pöytäseurueelle.

Ceyhelaya on hieno lisäys Tampereen ravintolavalikoimaan, ja sitä voi suositella lämpimästi kasvissyöjille. Toivotaan, että se pitää linjansa ja pääsee lastentaudeistaan. Pitää käydä pian uudestaan.

Restaurant Ceyhelaya
Otavalankatu 10
Tampere
 
ma 11–15
ti-pe 11–21
la 12–22
su 12–20

Kotisivut: http://www.ceyhelaya.com/?id=home
Facebook-sivut: https://www.facebook.com/RestaurantCeyhelaya?fref=ts

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi