Lotus Garden
Tampere 18.1.2014

"Menimme vaimoni kanssa kihloihinkin tuon ihanan annoksen äärellä."

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Jostain kumman syystä en ole kirjoittanut vielä Lotus Gardenista. Ehkä ravintola on ollut minulle liian tuttu ja rakas. Asuin vuosia melkein sen naapurissa ja olen syönyt siellä lukemattomia kertoja. Munakoisoannos oli ensimmäisiä kiinalaisten iänikuisista sekavihannesannoksista poikkeavia kasvisruokia, jonka löysin 80- ja 90-lukujen vaihteessa (tofuruokiakaan ei tuolloin tahtonut juuri löytää). Menimme vaimoni kanssa kihloihinkin tuon ihanan annoksen äärellä.

Lotus Garden on poikkeus tiuhaan vaihtuvien kiinalaisten ravintoloiden joukossa. Se on neljännesvuosisadan ikäinen, ja monet tutut tarjoilijat muistan alkuajoiltakin. Se luo ruokailijalle luottamuksen tuntua. Vaikka paikka onkin tunnettu edullisista noutoruoka-annoksistaan, on se ollut minulle aina ennen kaikkea se kiinalainen, johon voi mennä myös viettämään ravintolaillan.

Alkujaan listalla ei ollut sekavihannesannoksen lisäksi mitään muuta kuin ”erikoisruokalistalta” löytyvä munakoisoannos. Sittemmin sinne on tullut myös tofuruokia, mutta en ole tullut koskaan kokeilleeksi niitä. Niin oivallinen tämä yksi annos on.

Ensimmäinen tunne oli kyllä aikanaan hämmennys. Annoksen perustana ovat pinnalta rapeiksi ja sisältä suussa sulaviksi uppopaistetut munakoisopalat. Ne on leivitetty hyvin kevyesti, kuin japanilaiseen tempura-tyyliin, eikä suinkaan sillä hieman makealla ja pullamaisella leivitystaikinalla, joka on tuttu klassisesta länsimaistetusta kiinalaisesta ruuasta. Vaikka olen sittemmin löytänyt parempiakin munakoisoannoksia, pysyy tämä annos edelleen kärkijoukossa. Rapeat palaset tarjoillaan kuitenkin peitettynä kuumalla vihanneskastikkeella. Tämä vaikutti aluksi omituiselta: miksi muhentaa rapea leivitys heti kättelyssä?

Lopputulos on kuitenkin nerokas. Ensimmäiseksi munakoisoja saa maistaa rapeina, mutta kastike lämmittää ja pehmentää osan todella herkullisiksi. Erilaisten tuntumien sekoitus on todella toimiva. Kastike on myös omaleimaista. Se muistuttaa mustapapukastiketta, ja siinä onkin mustapapuja (eli fermentoituja soijapapuja, ei siis meksikolaisesta ruuasta tuttuja mustia papuja). Mustapavut eivät kuitenkaan hallitse, vaan kastikkeen pohjamaku tulee tuoreista vihanneksista ja hyvästä soijakastikkeesta. Annoksen vihannekset vaihtelevat, mutta ne ovat yleensä pääosin tuoreita ja hyvälaatuisia, lukuun ottamatta purkkiherkkusieniä, jotka jostain syystä sopivat siihen.

Mikään kasvissyöjän taivas tämä ravintola ei siis suinkaan ole, jos haluaa valinnanvaraa ja vaihtelua. Mutta kyllä yksikin nerokas annos riittää.

Lotus Garden
Rongankatu 5–7
Tampere
ma-to 11.00 – 22.00
pe 11.00 – 23.00
la 12.00 – 23.00
su 12.00 – 22.00

http://www.lotusgarden.fi/

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi