Lego elokuva

"Lego the Movie on niin monitasoinen elokuva, että on itsetarkoituksellista vähättelyä kutsua sitä mainokseksi."

(USA 2104)
O: Phil Lord & Chris Miller
N: Chris Pratt, Will Ferrell, Elizabeth Banks, Morgan Freeman, Liam Neeson
K7
Ensi-ilta 14.2.2014

 ★★★★★ 

Legot toimivat myös elokuvamuodossa.

Legot. Kun olin 7–10-vuotias, legot olivat mielestäni parasta mitä on. Ritarilinna ja avaruusasema olivat jo erikseen täysin mahtavia, mutta kuinka hienoa olikaan yhdistää ne.

Sen perusteella mitä olen kuullut, lapset ovat edelleen sitä mieltä, että legot ovat aivan hemmetin hieno asia tässä maailmassa. Osansa on varmaan sillä, että nykyään kaikesta siististä, niin kuin vaikka Star Warsista, on olemassa lego-videopeliversiot. Mutta toki ne varsinaiset lelut ovat ihan yhtä siistejä kuin ennenkin.

The Lego Movie on hieno animaatioelokuva, jonka aikana valkokankaalla seikkailee legohahmoja Batmanista Turtleseihin ja vanhoista retro-astronauteista merirosvoihin. Lapsille sopivan juonen lisäksi leffa sisältää lukuisia viitteitä aikuisille.

Elokuvan keskeinen viesti on, että kaikki sujuu hyvin kun yksilö toimii ja tekee sääntöjen mukaan. Kun tottelee kaikkia kieltoja, ei joudu vaikeuksiin ja joskus saattaa saada hallinnolta ilmaisen tacon. Ongelmat ovat ongelmia vain jos ne itse kokee sellaisina, ja positiivinen ajattelu vie, no, ei nyt välttämättä pitkälle mutta ainakin mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta. Mutta jos ryhtyy ajattelemaan itsenäisesti omilla aivoillaan ja poikkeamaan rutiineista, joutuu hankaluuksiin.

Leffan musiikki on mahtavaa. Useaan kertaan soiva tunnuskappale, indierockduo Tegan and Saran biisi Everything Is Awesome!!! jää näytöksen jälkeen soimaan päähän. Se ei haittaa, koska biisikin on niin awesome.

Jotkut ovat ehtineet kuitata koko elokuvan kutsumalla sitä puolitoistatuntiseksi lelumainokseksi. Mielestäni kritiikki yhtä aikaa menee metsään ja osuu maaliin. Lego the Movie on niin monitasoinen elokuva, että on itsetarkoituksellista vähättelyä kutsua sitä mainokseksi. Samaan aikaan leffa synnyttää minussa, aikuisessa miehessä, halun käydä ostamassa pari legopakettia. Mitäköhän se lapsen ajatuksille tekeekään?

Kävin itse katsomassa englanniksi puhutun ja suomeksi tekstitetyn 3D-version. Suosittelen samaa kaikille niille aikuisille, jotka menevät kokemaan tämän elokuvaelämyksen. Katsoja voi tosin halutessaan valita myös suomeksi dubatun ja/tai 2D-version.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi