Talvinen tarina

"Pseudofilosofisten pohdiskelujen jälkeen Paulo Coelho tuntuu selväjärkiseltä ajattelijalta."

(Winter’s Tale, USA 2013)
O: Akiva Goldsman.
N: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Jennifer Connelly, Will Smith.
K12
Ensi-ilta 21.2.2014

 ★★☆☆☆ 

Tiiliskiviromaani typistyi tahattoman koomiseksi fantasian ja filosofian liitoksi.

Mark Helprinin romaani Talvinen tarina (1983) sai Suomessa ilmestyessään hämmentyneen vastaanoton. Historiallisen realismin ja maagisen fantasian yhdistelmä ei voittanut kaikkia puolelleen, mutta Yhdysvalloissa romaanilla on taattu kulttisuosio.

Suosio kärsinee käsikirjoittajana tunnetun Akiva Goldsmanin esikoisohjauksesta, joka perustuu Helprinin romaaniin. Goldsman on karsinut valtavan romaanin tapahtumia ja taustamytologiaa niin, että elokuva kestää vain vajaat kaksi tuntia.

Ratkaisu on sekä ymmärrettävä että nolo. Helprinin yli 800-sivuinen romaani olisi vaatinut ympärilleen joko viisituntisen elokuvan tai tv-sarjan, joten karsinnan ymmärtää. Toisaalta se tekee tarinan monista juonteista tahattoman koomisia, kun niitä ei selitetä tai pohjusteta. Katsojan oletetaan hyväksyvän ihmisen kohtaloa hallitsevan lentävän valkoisen hevosen kaltaisia asioita tuosta noin, mikä varsinkaan romaaniin tottumattomalle ei toimi.

Vaivaantuneisuutta aiheuttavat kuitenkin eniten pseudofilosofiset pohdiskelut, joita sekä kertoja että henkilöt esittävät. Niiden jälkeen Paulo Coelho tuntuu selväjärkiseltä ajattelijalta.

Elokuvassa on silti jotain hyvääkin. Ajankuva 1910-luvun New Yorkissa ja sen ympärillä on luotu viitseliäästi. Demoni Pearly Soamesin (Russell Crowe) johtama rikollisjengi on kiehtova ja Soames pelottava hahmo. Colin Farrell ja Jessica Brown Findlay ovat pääparina kauniita, joskin jälkimmäisen elämänilo tuberkuloosin ja suljetun elämän keskellä tuntuu epäuskottavalta. Farrellilla taas ei ole paljonkaan tehtävää omassa roolissaan. Goldsman ei selvästi ole mikään henkilöohjaaja.

Sivuosiin on haalittu pari tunnettua näyttelijää. Hitchcockin Vaarallisesta romanssista muistettu Eva Marie Saint on edelleen huikaisevan kaunis newyorkilaisen lehden päätoimittajana (jonka tulisi tarinassa olla satavuotias!), mutta yhtä hyvin ei pärjää Will Smith Luciferina. Hahmoon on haettu kaupunkilaista cooliutta ja salaperäisyyttä, mutta hahmotus jää tahattoman koomisuuden puolelle.

Niin kuin suurin osa elokuvasta muutenkin. Vaikutelmaa eivät hälvennä lopputekstien alla nähdyt valokuvat elokuvan pääparista, Colin Farrellista ja Jessica Brown Findlaysta, joiden rakkauden tulisi ylittää elämän ja kuoleman rajat.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi