Makki Makki,
Helsinki 20.5.2014 NIMI MUUTTUNUT, ON NYT ”GIWA”

"Tilasin lämpimän kasvisbibimbabin, jossa kalakastikkeinen kimchi oli korvattu retikkapikkelssillä."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Minun oli pitänyt käydä pitkään kokeilemassa Makki Makkia, sillä korealaista ruokaa saa hyvin harvassa paikassa Suomessa. Pidän siitä kovasti, ja olemmekin valmistaneet korealaiset pidot pari kertaa, mutta kimchin hapattaminen ja kastikkeiden valmistaminen on aika työlästä. Hyvän kurkun näkökulmasta esteenä oli myös se, etten ollut varma, saisiko sieltä vegaanisia versioita, koska korealaisessa ja japanilaisessa ruuassa kalavalmisteilla on keskeinen asema. (Makki Makki ilmoittaa olevansa korealais-japanilainen paikka, ja se tarjoaakin etupäässä sushia ja korealaisia bibimbab-kulhoannoksia.)

Yövyin kirjamyyntireissulla Albertinkadulla, ja Makki Makki oli ihan kulman takana, joten minulla oli hyvä tilaisuus käväistä kyselemässä lounasta – joskaan en ehtinyt varsinaiseen lounasaikaan. Sain ystävällistä ja huolellista palvelua englannin kielellä. Sana ”vegan” ei ollut tuttu, mutta tarjoilija selvitti asiat huolellisesti. Tilasin lämpimän kasvisbibimbabin, jossa kalakastikkeinen kimchi oli korvattu retikkapikkelssillä. Valitsin kalliimman lämpimän annoksen ja kastikkeeksi misosta ja chilitahnasta tehdyn samjangin, josta pidän todella paljon.

Kaikkiin annoksiin kuuluvan misokeiton (kanalientä) sijaan sain kupillisen hyvää teetä, joka muistutti paahdettua riisiä sisältävää japanilaista genmaichaa mutta oli kuulemma korealaista.

Bibimbab on kulhollinen riisiä, jonka päälle on aseteltu kypsentämättömiä kasviksia. Annos perustuu kastikkeeseen, jota lisäillään annokseen. Se ei varmasti ole kaikkien juttu, mutta pidin siitä kovasti. Etenkin samjang-kastike oli hyvää. Kuumassa astiassa tirisevän riisin, kylmien kasvisten, pehmeän ja rapean vaihtelu toimi hyvin.

Tuskin tulen silti käyneeksi täällä uudelleen, sillä bibimbab on ainoa kasvisannos, ja se olisi todella helppo tehdä itse (etenkin kun Tampereen Tullintorilla olevasta East Asia Marketista saa hyvin korealaisia aineksia). Suosittelen kuitenkin kokeilemista lämpimästi. Annokset ovat halvempia lounasaikaan, joten silloin kannattaa mennä, koska erillistä iltalistaa ei ole.

Makki Makki
Bulevardi 19 A 11
Helsinki

ma–pe 11–22
la 12–22
su suljettu

Kotisivut
Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi