Cafe Stoa Cultural Kitchen, Helsinki 12.8.2014

"Itiksen kirjaston talossa on vuoden alkupuolelta saakka toiminut yksi kaupungin parhaista ruokapaikoista."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Itäkeskuksen kulttuuritalo Stoassa, siis siinä Itiksen kirjaston talossa on vuoden alkupuolelta saakka toiminut yksi kaupungin parhaista ruokapaikoista. Aluksi Stoassa järjestettiin vain brunsseja viikonloppuisin, mutta ilmeisesti niiden supersuosion takia paikka on nyt auki myös viikolla lounasaikaan.

Ruoka on periaatteessa samaa kuin Kalliossa Sandrossa, omistaja ja osin kai kokit, sekä ruoan tyylilaji ovat samat. Vaikka Stoa ei ole kasvisravintola, paikka on vegaanille likimain taivas. Lounas-noutopöytä on viikollakin todella runsas, ja siitä saa pulittaa lähes 11 euroa. Ruuhkaisille brunsseille rahaa joutuu varaamaan parikymppiä, ja pöydän ennalta, jotta varmasti mahtuu.

Sen verran persaukinen olen, että lounashomma on Stoassa suosikkihommani. Valikoima on minun silmääni lähes yhtä runsas kuin viikonloppunakin. Olen testannut paikan muutamaan kertaan, ja yleensä lämpimistä ruoista yksi on lihaisa, loput kaksi vegaanisia. Tänään tarjolla on erinomaista linssi-tofukastiketta couscousini oheen, sekä vielä makeampaa bataattihauduketta. Bataattia voisikin oikeastaan alkaa syödä pävittäin. Useita kertoja päivässä. Koko ajan, jopa?

Erityisen hienoa on, että leivän päälle on tarjolla useampaa levitettä, jogurttipohjaista lukuunottamatta kaikki vegaanille sopivia. On oliivitahnaa, tahinia ja hummusta, linssipohjaista levitettä. Leipä on hyvää. Tuoreet salaattikasvikset ovat raikkaita.

Epäonnekseni olen vedellyt tätä settiä jo kaksi huomiota herättävän kukkurallista lautasta, kun huomaan, että AI NIIN TUOLLA PERÄLLÄHÄN ON VIELÄ LINSSIKEITTOA. Otan sitäkin hiukan. Mausteista, taitaa olla kurkumaa reilusti, erittäin hyvää, vaikka pistääkin aurinkoisella terassilla hiukan hikoiluttamaan. Terassilla kannattaa muuten varoa ampiaisia, ainakin jos istuu lähellä kukkapuskia. Yksi niistä lensi keittooni, ja pahaa pelkään että siipensä sotkenut raukka ei siitä enää toipunut.

Siitä tuli niin suru, että oli pakko syödä lohduksi vielä viinirypäleitä ja omenalohkoja päälle. Viiniä ja oluttakin olisi saanut, mutta oli kovin aikaista sellaiselle.

Cafe Stoa Cultural Kitchen
Turunlinnantie 1, Helsinki
ravintolastoa.com

Ma-Pe 10-17, lounas 11-14.30
La-su brunssit 10.30-15

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi