Kesäkaverit

"Naisten välinen ystävyys on Kesäkavereissa kuvattu lujana ja iloa antavana, elämän kantavana voimana."

(Suomi 2014)
O: Inari Niemi
N: Anna Paavilainen, Iina Kuustonen, Minka Kuustonen, Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Sampo Sarkola
K-12
Ensi-ilta 1.8.2014

 ★★★★☆ 

Tytöt haluavat pitää hauskaa.

Miesten buddy-elokuvia on kuvattu valtaisa määrä, mutta naisten välistä ystävyyttä kuvaavat elokuvat ovat harvinaisempia. Erityisesti jos tarkoitetaan elokuvaa, jossa ystävyys ei ole tuhoavaa ja jossa naiset eivät puhu keskenään vain miehistä.

Viime vuosina Yhdysvalloissa on tehty hienoja ja positiivisia elokuvia naisten välisestä ystävyydestä, esimerkkeinä Frances Ha (2012), Morsiusneidot (2011) ja Ginger & Rosa (2012).

Kesäkaverit astuu nyt osaksi tätä lajia, jota ei Suomessa usein kuvata. Läheisin tämän päivän suomalainen vastine on kahdesta teinitytöstä kertova elokuva Sisko tahtoisin jäädä (2010).

Kesäkaverit on draamakomedia, joka naurattaa hyvin, vaikkei saa aikaan hillitöntä naurunremakkaa. Elokuvassa soi odotetusti PMMP:n samanniminen hittikappale, joka sopii hyvin elokuvan railakkaaseen ja iloiseen henkeen. Päähenkilöinäkin on tyttökaksikko, joka on yhtä villi kuin PMMP:n laulajat lavalla.

Vuosia Madridissa asunut, 25-vuotias Iiris saapuu kesäksi Suomeen, koska hänen paras kaverinsa Karoliina on hankkinut heille kesätyöt kahvilasta Hangossa. Miljöö on mitä viehättävin. Iiris ja Karoliina ovat positiivisia hahmoja: sydämellisiä, eläväisiä ja fiksuja. Tosin tyttöjen riehuminen ja huomion hakeminen käyvät välillä raskaaksi seurata.

Iiris ja Karoliina ystävystyvät samanikäisen, varautuneen ja omalaatuisen työkaverinsa Eevan kanssa ja muuttavat tämän kämppiksiksi isoon huvilaan. Tyttöjen huolettoman elämän vastaparina toimii Iiriksen läheinen isosisko Hertta, joka elää jo perhe-elämää ja matkaa välillä Helsingistä tyttöjen seuraksi ja tueksi Hankoon.

Tytöt haluavat pitää kesän ajan hauskaa, mieluiten ilman miehiä. Ilonpitoa riittääkin, mutta taivaalle tulee kuitenkin myös tummia pilviä. Kesän aikana pitäisi päättää, mitä tehdä syksyllä, vääjäämättömästi lähestyvä aikuisuus ahdistaa ja hurmaavat miehet astuvat mukaan kuvioihin aiheuttaen myös sydänsuruja. Pisteitä siitä, etteivät tytöt kuitenkaan pohdi vain rakkauskuvioita.

Elokuvan on ohjannut helsinkiläinen Inari Niemi. Kesäkaverit on hänen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuvansa. Elokuvan on käsikirjoittanut hänen siskonsa Juuli Niemi, joka on aikaisemmin julkaissut proosarunoja ja novelleja. Uudet tekijät tekevät komean avauksen näytelmäelokuvien saralla.

Pääosissa näyttelevät mallikkaasti Anna Paavilainen sekä siskokset Iina Kuustonen ja Minka Kuustonen. Elokuvan ympärillähän vilisee siskoksia! Naamiaiskohtauksessa käväisee laulamassa tummaääninen laulaja-lauluntekijä Aino Venna.

Lämminhenkisen elokuvan naishahmot ovat samastuttavia huolineen ja iloineen. Kesäkaverit kuvaa uskottavasti tämän päivän kaksikymppisten naisten elämää. Dialogi on sukkelaa, elämänmakuista ja sisältää paljon mieleen jääviä lauseita.

Miinusta vain siitä, kuinka yhtenäinen ja ”turvallinen” naiskuva – tai oikeastaan suomalainen ihmiskuva – elokuvassa on. Kaikki neljä naista ovat valkoisia, heteroseksuaalisia, laihoja ja kauniita. Tämä ongelma on toki esillä lähes koko länsimaisessa elokuvamaailmassa.

Naisten välinen ystävyys on Kesäkavereissa kuvattu lujana ja iloa antavana, elämän kantavana voimana. Ystävyyttä ei kuitenkaan ole ihannoitu, vaan tyttöjen välille tulee välillä riitoja, nokittelua ja kateutta. Ongelmat eivät kuitenkaan ole ylittämättömiä. Ystävyys kestää kriisitkin.

Tämä on elokuva, jota kannattaa mennä loppukesällä katsomaan kaveriporukalla – ja jatkaa sitten vaikka juomaan kuohuviiniä rantakallioille elokuvan hengessä.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi