Vihdoin kotona

"Böö-kansan Mensan herrakerho jää toiseksi matemaattisesti lahjakkaalle mimmille, kun pohditaan keinoja maapallon pelastamiseksi."

(Home, USA 2015)
O: Jim Johnson
Äänet: Rihanna, Jim Parsons, Jennifer Lopez, Steve Martin / Emma Louhivuori, Joonathan Kettunen, Ella Pyhältö, Markus Bäckman. Myös ruotsinkielinen versio.
K7
Ensi-ilta 27.3.2015

 ★★★★☆ 

 
Vihdoin kotona on ensimmäinen 3D-animaatio, jonka päähenkilö on tummaihoinen.

Böö-avaruusoliokansa pakenee vihollisiaan planeetalta toiselle. Nyt suuntana on Maa. Bööt valloittavat maapallon ja lähettävät ihmiset asumaan Australiaan rakentamaansa kaupunkiin. Siellä elämän pitäisi olla yhtä juhlaa, ovathan talot värikkäitä ja vieressä on huvipuistokin. Muutto ei mene ihan putkeen, sillä seitsemäsluokkalainen Tippi jää vahingossa kotikaupunkiinsa New Yorkiin ja joutuu eroon äidistään. Onneksi muiden hyljeksimä böö Oho lupautuu auttamaan tyttöä löytämään mutsinsa.

Jim Johnsonin (mm. Anz – Muurahaiset ja Yli aidan) ohjaama yhdysvaltalainen 3D-animaatio on ilahduttava poikkeus tusinakyhäysten joukossa. Pääosassa seikkailee määrätietoinen ja älykäs tyttö. Böö-kansan Mensan herrakerho jää toiseksi matemaattisesti lahjakkaalle mimmille, kun pohditaan keinoja maapallon pelastamiseksi. Tipin vaatetuskin on neutraali: vihreä huppari ja farkut, ei vaaleanpunaisia kermakakkuhörhelöitä.

Tippi on myös ensimmäinen tummaihoinen 3D-animaation päähenkilö. Karibialta kotoisin oleva tyttö on saanut taistella tullakseen hyväksytyksi koulutovereiden joukkoon. Oholla ja Tipillä onkin paljon yhteistä: kumpikin on saanut kokea syrjintää. Tipin äänenä kuullaan hänen maannaistaan Rihannaa, joka on lisäksi luonut elokuvan soundtrackin. Tippin äidille puolestaan on antanut äänensä latinotähti Jennifer Lopez. Joukkokohtauksissakin on mukana ainakin puolet afroamerikkalaisia ja jokunen intialainenkin.

Ja on animaatiossa sanomakin. Rasismin lisäksi on puhe kulttuuri-imperialismista. Maahan muuttaneet Bööt kasaavat ensi töikseen kaikki patsaat yhteen kasaan ja hylkäävät ne niille sijoilleen. Vapaudenpatsaallekin veistetään oman johtajan Smekin kasvot. Lapsikatsojille kohtauksista tosin tulee tuskin mieleen Isisin toiminta Irakissa.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi