Kaukana naisen logiikasta

"Siskonpeti naurattaa aidosti tekemättä pilkkaa muusta kuin ihmisten luutuneista käsityksistä ja typeristä ennakko-oletuksista."

Uusi Siskonpeti-tuotantokausi pyörähtää käyntiin torstaina 15.10. Yle TV2:lla. 

Spedeshow, Velipuolikuu, PulttiBois, Kummeli, Studio Julmahuvi, lista on pitkä. Naisfokus suomalaisessa komediassa ei ole juurikaan ollut esillä, joten on mahtavaa, että asia on muuttunut. Ensin Ranuan kummit, sitten Kätevä emäntä ja nyt Siskonpeti, jonka ensimmäinen kausi näytettiin alkuvuodesta 2014. Ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Dahlman ja näyttelijätiimi Niina Lahtinen, Pirjo Heikkilä, Sanna Stellan ja Krisse Salminen sekä Joonas Nordman ja Jarkko Niemi pitävät myös Siskonpedin kakkoskaudella riman korkealla ja naurun herkässä.

Siskonpeti ammentaa stereotypioista ja kyseenalaistaa rakenteet usein kääntämällä ne päälaelleen. Näin toimii esimeriksi kakkoskauden maistiaisena etukäteen julkaistu Viinapäivä-sketsi, jota on Youtubessa katsottu jo lähes 700 000 kertaa. Pätkässä lasten ja vanhempien roolit on pyöräytetty ympäri: aikuiset monkuvat viinapäivänä siideriä ja viiniä lapsiltaan kuin ipanat karkkipäivänä konsaan. Kuten esimerkki kertoo, Siskonpedin teemat liikkuvat paljon naiseudessa, äitiydessä ja perhe-elämässä, mutta aiheisiin kuuluu myös yhteiskunta ja työelämä.

On virkistävää, että Siskonpedissä nauretaan asioille naisnäkökulmasta. Lisäksi yksi Siskonpedin parhaimmista puolista on se, että Krisse Salminen saa vihdoinkin tehdä myös muita rooleja kuin sitä perinteistä tavaramerkkibimboaan. Krissen anoppihetket ovat kaikessa kliseisyydessään henkilökohtaisia suosikkejani. Ja näyttelijöistä suosikin päättäminen on tietysti mahdotonta. Kyllä se on Pirjo. Eiku Niina. Eiku Jarkko. Eiku kaikki!

Siskonpeti on niin kaukana kuin vain voi olla spedepasasmaisista miesten sketseistä, joissa naiset esiintyvät vain tissitelineinä tai huumorin objekteina. Siskot ja mukana olevat ihanat veljet nauravat sukupuolistereotypioille yhdessä eikä sarjassa näy suomalaisten mieskoomikkojen liian yleistä seksististä ja paikoin vihamielistäkin sävyä. Siskonpeti naurattaa aidosti tekemättä pilkkaa muusta kuin ihmisten luutuneista käsityksistä ja typeristä ennakko-oletuksista. Tätä lisää!

Siskonpedin toisen kauden jaksot YLE TV2:ssa torstaisin klo 21 15.10. alkaen.

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi