Street Gastro, Helsinki
17.12.2015

"Mikäli seitan olisi ollut hyvää tai edes keskinkertaista parempaa, tämä olisi mielestäni jopa erinomainen leipä. Kun olisi mutta ei ole."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kokeilin Street Gastron ruokaa ensimmäisen kerran Helsingin kirjamessujen aikaan lokakuussa, kun pistäydyin ruokamessupuolella lounaalla. Yleensä messuilta ei tahdo löytää mitään muuta syötävää kuin Hesburgerin pikaruokaa tai säkällä jotain näytteilleasettajien ruokalasta. Niinpä innostuinkin, kun Street Gastron myyntikärry mainosti seitanpurilaista. Olin kuitenkin samalla varovaisen epäileväinen, sillä olin kuullut paljon kritiikkiä paikan vegaanitarjonnasta.

Vegaaninen annos olisi myyjän mukaan hieman riisuttu versio, mitä osasinkin odottaa. Ihan yhtä riisuttua purilaista en ole saanut kuin B-Smokeryssa, mutta kärttyiseksi tulin yhtä kaikki. Makean ja rasvaisen briossityylisen sämpylän välissä oli mitäänsanomattomia vihanneksia, ei sitten minkäänlaista soosia, ei pisaraakaan, sekä huonointa koskaan maistamaani seitania. Seitania ei ollut maustettu huonosti. Sitä ei ollut maustettu ollenkaan.

Zero, zip, zilch, nada.

En ole varmaan koskaan syönyt mitään niin mautonta. Hämmentävä tunne: suussa on pureskeltavaa asiaa, mutta ainoa tunne on määly purukumimainen vastus. Sämpylä oli niin rasvainen ja makea mutta samalla soosittomuudessaan niin kuiva, että ruokaa oli vaikea niellä. Harvoin heitän ruokaa pois, mutta nyt oli pakko.

Päätin, että en voi arvioida Street Gastroa tämän perusteella, koska ei ruoka voi olla varsinaisessa ravintolassa noin surkeaa. Naama niin peruslukemilla kuin kykenin, ruokaraivoani pidätellen, utelinkin myyjiltä, onko ravintoloissa sama valikoima. Kuulemma ei ole. Ihan järkevä linjanveto.

Ehdin käydä Vaasankadun Street Gastrossa vasta joulukuussa. Yksi syy oli sekin, että odotin täysin surkeaa ruokakokemusta, eikä niistä kirjoittaminen ole koskaan erityisen mieltäylentävää, korkeintaan katarttista. Odotuksiini nähden kokemus oli kuitenkin jopa lievästi positiivinen yllätys.

Päädyin tilaamaan lounaaksi pelkän leivän, sillä en saanut ihan myyjän selostuksesta selvää, saisiko lisukkeita vegaanisina. Leivän muoto oli ihan hauska: se oli ikään kuin ”avattu toast” pitan tai sämpylän sijaan. Täytteet pysyivät hyvin sisällä, ja rapea paahtunut pinta tuntui ja tuoksui mukavalta. Sisällä oli runsaasti monipuolisen makuista salaattia, chermoula-tyylistä kastiketta/salsaa sekä mukavan savuinen barbecue-soosi. Moni vegaani on kritisoinut, että paikan leipien jogurttikastikkeelle ei ole mitään esimerkiksi tahinin kaltaista vaihtoehtoa, mutta en kaivannut sitä. Makuja ja kosteutta oli tarpeeksi aivan leivän pohjaa lukuun ottamatta.

Mikäli seitan olisi ollut hyvää tai edes keskinkertaista parempaa, tämä olisi mielestäni jopa erinomainen leipä. Kun olisi mutta ei ole.

Seitan ei ollut aivan niin surkeaa kuin messukeskuksessa. Massassa oli häivähdys pippuria, ja se oli marinoitu yrttiseoksessa, joka toi hieman makua. Oli se silti aika mitäänsanomatonta. Mauttomuus ei haitannut silloin, kun sain kaikkia muita aineksia suupalaan, mutta leivän pohjaa kohti edetessä seitanin mauton tunkkaisuus alkoi hallita.

En tullut tästä kokemuksesta vihaiseksi, enkä ollut tästä perusongelmasta huolimatta oikeastaan edes pettynyt. Kyllä tuon söi lounaaksi. Mutta ei Street Gastroa oikein suositella voi, kun laadukasta seitania on samalla kadulla tarjolla Harju Dönerissä ja Soi Soissa. Tämä on sääli, sillä paremmalla seitanilla tämä olisi selvästi kevyempi ja raikkaampien makujen vaihtoehto mainittujen rinnalla.

Street Gastro
Vaasankatu 13
Helsinki

ma–to 11–21
pe 11–22
la 12–22
su 12–19

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi