Hyvä kurkku:
Piece’n’ Love, Helsinki

"Tämä oli selvästi parhaimpia syömiäni kotimaisia pyöreitä ohuita vegaanipizzoja."

23.8.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Punavuoreen avattiin viime vuoden lopulla pizzaravintola, josta kuulin paljon kehuja. Vegaaninen pizzatarjonta on sen jälkeen monipuolistunut, mutta nykyään se keskittyy yhä enemmän vegaanisiin juustoihin. En perusta nykyisistä suosituimmista vegaanijuustoista, koska ne ovat pääosin rasvaa – kunnollisen käsityönä tehdyt juustot ovat toki eri juttu. Muutenkaan en pidä juustoa lainkaan tarpeellisena pizzalle. Tai sanotaan suoraan, että parhaat syömäni pizzat ovat olleet juustottomia. Toki sopivassa mättöruokamielentilassa juustoinenkin pizza toimii. Piece ’n’ Love kiinnostikin etenkin siksi, että vegaanipizzassa ei olisi juustoa vaan – romescokastiketta!

Käyn itse tuolla suunnalla Helsinkiä suht usein ennen kaikkea rakkaan Eiring-ruokakaupan vuoksi, mutta sinne on hyvin vaikea saada ystäviä illalliselle. Se on ”kaukana” ja ”hankalassa paikassa”. Syynä lienevät sekä laiskuus että identiteettipolitiikka. Helsinkiläiset ovat huonoja poikkeamaan tutuilta reiteiltään. Nyt olin kuitenkin esiintymässä tuolla suunnalla ja minulla oli kiire junalle, joten sain houkuteltua rakkaat ystäväni syömään epäilyttävän porvarillisuuden ytimeen.

Koko kolmikko tilasi vegaanipizzan, ja ne tulivat pöytään mukavan nopeasti. Tiskiltä sai ottaa pöytään pizzaleikkurin, mikä oli tarpeellinen vekotin. Taikina oli nimittäin juuri sillä tavalla rapeaa ja pohjasta ”uunijauhoista”, että leikkuri toimi veistä ja haarukkaa paremmin. Pizzapohja ei ollut mitenkään huippuluokkaa mutta selvästi keskitasoa parempaa se oli. Kuten totesin aiemmassa arviossa, pidän sekä roomalaisesta että napolilaisesta pohjasta. Tämä oli selkeämmin ”suomalaista” mutta hyvää sellaista. Tomaattikastike oli myös vallan kelpoa, mutta se ei herättänyt erityistä huomiota.

Täytteistä tofu oli herättänyt etukäteen epäilyksiä vähän samaan tapaan kuin Fat Ramenin annoksessakin. Tämäkin kuitenkin toimi, ja samasta syystä: savutofu oli riivitty palasiksi niin, että savun aromi pääsi leviämään ja tofun pinta oli saanut lämpöä laajalti. Minä ilahduin siitä, miten hyvin täyte toimi, mutta toinen ystävistäni ei siitä niin paljon perustanut. Vihreä parsa oli myös paljon parempaa kuin odotin, oikein hyvää itse asiassa, vaikka olenkin ymmärrettävästi kranttu.

Pizzan nostivat kuitenkin ihan uudelle tasolle romesco-kastike ja uunissa kuivatuista mustista oliiveista tehty suolainen muru. Täydellinen yhdistelmä. Ensimmäinen toi kermaisuutta ja sitoi makuja yhteen, toisesta sai mojovan suolaisen iskun sopivissa kohdin. Pizzan päällä oleva rucolakin toimi, joskin sitä oli ehkä hieman liikaa verrattuna kastikkeen määrään. Ongelmat olivat kuitenkin mitättömiä verrattuna pizzan ansioihin.

Tämä oli selvästi parhaimpia syömiäni kotimaisia pyöreitä ohuita vegaanipizzoja (pizza al tagliota ei mielestäni kannata verrata niihin, koska se on ihan eri ruokalaji). Tulen tänne ehdottomasti uudelleen vaimon kanssa. Ilahduin myös, kun yhtenä talon viininä oli minulle tärkeän Apulian alueen Primitivo-rypäleestä tehtyä punkkua. Olen unelmoinut Apulian reissusta vuosikausia ja rakastan sen keittiötä klassisesta fave e cicoriasta lähtien. Köyhän etelän hyökkäävän tujut viinit sopivat sellaiseen ruokaan ja sopivat minulle. Ovat punaisia, sisältävät alkoholia ja maistuvat hyvälle.

Piece ’n’ Love
Uudenmaankatu 9
Helsinki

ma–ti 16–00
ke–pe 16–02
la 13–02
su 13–00

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi