Hyvä kurkku:
Govindam Kruununhaka, Helsinki

"Tämä keittiö ei vain ole minun juttuni."

11.10.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

En muistaakseni ole käynyt koskaan aiemmin krishna-ravintolassa. Eipä minulla ole muutenkaan ollut juuri mitään kosketusta Krishna-liikkeeseen. Hippiaikoinanikin lähinnä törmäsin siihen Hair-musikaalin soundtrackilla (jota viheltelinkin Liisankadun itäpäätä kohti käppäillessäni). Aktivistivuosina kohtasin erilaista sympatiaa ja antipatiaa krishnoja kohtaan, mutta en tullut ottaneeksi syvällisesti selvää asiasta, koska en kokenut sitä omalle ateismilleni merkittäväksi kysymykseksi. Varmaan jonkin vihaisen nuoren väittelyn olen käynyt, mutta onneksi mieli arkistoi valikoivasti. Enkä varsinaisesti nytkään pidä väliä asiasta suuntaan tai toiseenkaan, etenkin kun oma ateismini on hyvin rauhallista. Krishnaruoka toi mieleen lähinnä joitain pettymysmuistoja yhdeksänkymmentäluvun festareilta.

Vegaaninen Helsinki –ryhmässä minulta joka tapauksessa kysyttiin, olenko käynyt Krunikan Govindamissa. En tiennytkään, että Malmin ravintolan lisäksi oli avattu toinen paikka. Kun satuin olemaan kaupungissa, kulkemassa tuolla suunnalla, ja kun sattumalta oli vielä Govindamin vegaaniruokapäivä (tiistait ja torstait), otin sen heti ohjelmaan ja suuntasin lounaalle.

Tilasin keskikokoisen lounaan, johon kuului keitto ja lautasellinen päivän valikoimasta. Keittona oli daal herneillä eli ohutta linssikeittoa. Se oli oikein hyvää: mukana oli tulisuutta, sopivasti happamuutta, ja poksahtelevat herneet toivat hauskan kontrastin keiton pehmeydelle.

Lautasella oli punajuuripataa, joka oli yllättävän onnistunutta, vaikka ulkonäkö oli hieman lässähtänyt. Punajuuren oma maku oli korostunut, ja maustaminen tuki sitä hyvin. Muutoin ateria toikin mieleen menneet festaripettymykset: mauttomia pinaattilättyjä sekä parsa- ja kukkakaalia, jotka oli höyrytetty täysin maustamatta mutta myös niin, että kaalien oma maku ei noussut kunnolla esiin. Riisikin oli mautonta ja suutuntumaltaan kuivakkaa. Makua sai onneksi talon omista chilikastikkeista, joista etenkin kirkkaamman värinen oli oikein hyvää.

Vaikka aterialla oli hyviäkin makuja, tuskin palaan tänne. Tämä keittiö ei vain ole minun juttuni.

Govindam Kruununhaka
Liisankatu 3
Helsinki

ma–pe 11–17
la 12–17

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi