Hyvä kurkku:
Pizza Express Kruununhaka, Helsinki

"Pizza Expressin pitassa oli tuttu ongelma: mehevä pintakerroksista mutta pohjalta tiiviin yksitoikkoinen."

13.3.2017

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Pizza Express mainosti jo ainakin viime vuoden keväällä aloittaneensa vegaanipizzojen kokeilun, ja kokemuksia alkoi ilmestyä vegaanipalstoille. Koska olen melko ronkeli pizzojen kanssa enkä etenkään vegaanijuustojen suuri ystävä, paikka ei mennyt kiireiseksi to eat –listalleni. Ajattelin, että kävisin, kun sattuisin olemaan tuolla suunnalla Kruununhakaa.

Helmikuussa Pizza Express –ketju kuitenkin ilmoitti lanseeranneensa vegaanisen dönerin eli vönerin ensimmäisenä Suomessa. Ensimmäisyysargumentti puri, ja ketju sai uutismainosta City-lehdessä ja Etelä-Suomen Sanomissa. Minusta tuo tienraivaajaväite oli hieman hassu, koska tietysti seitankebabia oli tarjottu jo pitkään monessa paikassa kuten vaikka Tampereella Rongankadun Gopalissa tai Helsingissä Harju Dönerissä. Ja tuollaista ohutsuikaleista seitantyypistä valmistetta oli tarjottu Sandrossa ensin fatan-nimellä, sitten samankaltaista tuotetta veefinä. Veefiä tarjottiin myös edesmenneessä Ahoritassa. Ensimmäisyysväite ilmeisesti perustui kuitenkin siihen, että Pizza Express keksi laittaa seitanin mötkäleeksi, josta sitä leikataan tutulla leikkurilla. It’s a fair cop.

Ehdin juuri ja juuri käväistä Mariankadulla ennen junan lähtöä, ja tällainen mättöhenkinen ruoka sopi olotilaan oikein hyvin. Tilasin vöner-aterian eli pitan ranskalaisilla.

Pitassa oli monipuolisesti vihanneksia ja kunnolla vöneriä, mutta tällä kertaa taisi olla vain tomaattista kastiketta, vaikka kuvissa olen nähnyt jotain majoneesityyppistäkin. Kastikkeiden vähyys on aina pettymys pita-annoksissa. Pitaleipä oli hyvin ohutta ja hajosi välittömästi palasiksi, etenkin kun koko paketti oli melko kostea.

Kuten ounastelinkin, vöner oli hyvin paljon veefiä muistuttava tuote: melko mauton itsessään mutta hyvä kastikkeiden vastaanottaja. Ainakin tällä kokeilulla döner-tyylisestä valmistustavasta oli missattu olennainen eli mahdollisuus saada paistopintaa ja mehevyyttä. Vöner oli oikeastaan vain hyvin ohueksi viipaloitua seitania.

Pita-annosten tärkein ominaisuus on mielestäni se, miten ne on täytetty. Optimaalisessa pitassa ainekset on levitetty tasaisesti niin, että kaikkea saa joka haukulla. Tässä taidossa mestari oli aikanaan herkullisia falafelannoksia laatinut nero Tampereen teatterin kivijalassa. Pizza Expressin pitassa oli tuttu ongelma: mehevä pintakerroksista mutta pohjalta tiiviin yksitoikkoinen. Muutinkin sen hyvin nopeasti lautasannokseksi ranskalaisten kanssa syötäväksi.

Kyllä tämä ihan mukava mättöateria oli, mutta vönerin takia tuskin lähden kävelemään varta vasten Mariankadulle. Helsingissä Harju Dönerin seitankebab on reippaasti parempi annos niin pitana kuin lautasannoksena, joten suosituslistalle Pizza Express ei nouse.

Pizza Express Kruununhaka
Mariankatu 18
Helsinki

ma–to 10–22
pe 10–24
la 11–24
su 11–22

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi