Hyvä kurkku:
Vänäk, Turku

"Ruoka-annos oli jännä kokemus, enkä ole ihan varma, mitä mieltä olen siitä."

23.11.

Vuonna 2010 perustettu Hyvä kurkku on arvioinut satojen suomalaisten ja ulkomaisten ravintoloiden vegaanitarjontaa. Manun ja Jullen perustamaa palstaa hoitaa nykyään pääosin Ville, joskin perustajatkin tekevät satunnaisia vierailuja. Hyvä kurkku toimii myös Facebookissa. Arvioita kirjoitetaan vapaaehtoistyönä, palkkiona nautinto ja usein kovin täysi maha. Juomakin maistuu.

Kun kiittelin pari vuotta sitten turkulaisen Saharan lounasta, Hyvän kurkun lukija vinkkasi minulle myös läheisen Vänäkin ja toivoi siitä arviota. Käyn Turussa pari kertaa vuodessa, ja testattavaa riittää, joten aikansa vei, että tämä persialainen ravintola ehti to eat –listalla ajankohtaiseksi.

Osuin paikalle buffetlounaan aikaan, mutta se ei ollut järin innostava. Lämpimissä ruoissa olisi ollut yksi vaihtoehto, joten tilasin mieluummin jotain listalta – siellä on erillinen vegaaninen osio. Päädyin ensimmäiseen annokseen ghorme sabzi, jossa on soijaa ja papuja yrttikastikkeessa: persiljaa, korianteria, sarviapilaa ja purjoa. Odottaessa maistelin lämmintä ohutleipää ja salaattipöydän antimia, jotka eivät kummoisia olleet. Marinoitu kaali kyllä oli hauskaa.

Ruoka-annos oli jännä kokemus, enkä ole ihan varma, mitä mieltä olen siitä. Ensituntuma oli huono. Kastikkeen joukossa olevat vanhat kunnon soijabiitit olivat vetisiä ja mauttomia, ja pavuissakin oli säilykkeen maku. Itse kastikkeen idea oli hauska. Tällainen vahva yrttipyree voi olla tosi toimiva, mutta tämä oli hieman vetistä ja kaipasi suolaa. Kun lisäsin suolaa ja tarjolla olevaa sumakkia (mukava yllätys), se toimi huomattavasti paremmin. Silti vetisyys haittasi.

Toisaalta: mitä pidemmälle pääsin, sitä vähemmän se häiritsi, ja tavallaan aloin pitääkin annoksesta. Se toi minulle mieleen vahvat muistot yli neljännesvuosisadan takaa, kun olin sivarina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa. Vanhan Persian alueen asukkaat tarjosivat usein samanlaista ruokaa, jota pääsin maistamaan. Myös tarjolla ollut kuuma tee herätteli samoja muistoja.

Totta kai mauttomat soijabiitit ovat iso miinus, ja annoksen olisi helposti voinut valmistaa paremmin niin, että se ei olisi ollut suolaton ja vetinen. Eli en minä heti voi Vänäkiä suositella, mutta tunteeni ovat ristiriitaiset. Saatan hyvinkin palata muistoja maistelemaan.

Ravintola Vänäk
Maariankatu 2
Turku

ma–to 11–20
pe 11–22
la 12-22
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi