Beautiful Boy

Beautiful Boy on syvästi koskettava elokuva, jonka tunteikkaaksi tekevä vaikutus kestää vielä pitkään elokuvateatterista poistumisen jälkeen.

Beautiful Boy
Yhdysvallat 2018

O: Felix Van Groeningen
N: Timothée Chalamet, Steve Carell

 ★★★½☆ 

Nic Sheff (Timothée Chalamet) on välkky nuori, jolla olisi varmasti menestyksekäs elämä edessään, ellei sitä varjostaisi riippuvuus metamfetamiiniin. Nic on ehtinyt koukuttua erinäisiin huumausaineisiin jo teini-iässä.

Lahjakkaan nuoren ovet avautuvat moneen eri yliopistoon, mutta opiskeluaikoina hän ajautuukin kovien huumeiden pariin ja sitä myötä vieroituskierteeseen. Nicin tukena on hänen perheensä ja erityisesti hänen isänsä David (Steve Carell). Draamaelokuva keskittyy kuvaamaan erityisesti isän ja pojan välistä suhdetta niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

Elokuva perustuu tosielämän tarinaan. Nic ja David Sheff ovat molemmat julkaisseet omat muistelmansa, joihin elokuva pohjautuu. Ohjaaja Felix Van Groeningen on asettanut isän ja pojan muistelmat käymään keskustelua keskenään.

Isän ja pojan välinen dialogi välittyy näkökulman vaihdoksina. Tapahtumajärjestys on epäkronologinen kuin korostaen Nicin ja Davidin eriaikaista todellisuutta. Isän tietämys poikansa tilasta laahaa auttamatta jäljessä, kun poika valehtelee alkoholismistaan ja huumeriippuvuudestaan sekä itselleen että läheisilleen.

Elokuvan tavoitteena on luoda mahdollisimman objektiivinen kuva pojan vieroituskierteestä ja isän suhtautumisesta lapsensa huumeidenkäyttöön. Elokuva tuo ymmärtäväisesti esille molempien osapuolten tilanteen. Tarpeeton moralismi ja syyllistäminen ovat kaukana.

Absurdi on osa arkipäivää. Riippuvuutta kuvataan paradoksaalisesti sairautena, joka on ihmisestä itsestään riippumaton. Samalla korostuu ihmisen avuttomuus addiktion edessä. Tämä on omiaan johtamaan erinäisiin ristiriitaisuuksiin. Vaikka isä sanoo luottavansa poikaansa, hän haluaa silti varmistua siitä, ettei tämä ole luisunut kuivalta tieltään. Tilanne ei ole helppo kummallekaan, kun isä pyytää poikaansa tekemään huumetestin.

Rankasta aiheesta huolimatta elokuva on visuaaliselta ilmeeltään hyvinkin huoliteltu. Moni seikka viittaa tarkoitukselliseen hillityn estetiikan tavoitteluun. Nicin kauniit kasvonpiirteet (huom. elokuvan nimi), perheen seesteinen kotitalo ja tyylipuhdas ääniraita luovat elokuvan rujolle ja hankalalle aiheelle siistin näyttämön. Kontrastia tapahtumien ja ympäristön välillä on lähes mahdoton havaita.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi