Aki Roukala: Hailuoto
Creat Space, Helsinki

”Pulssi hidastuu. Verenpaine laskee. Mielenrauhaa ei tarvitse lähteä metsästämään mistään muualta.”

  ★★★★★ 

Aki Roukala tarjoaa mielenrauhaa pysäyttävillä, maalauksenomaisilla valokuvillaan.

Helsingin Punavuoreen saatiin tenhoava annos tummaa, ajatonta tunnelmaa, kun valokuvaaja Aki Roukalan Hailuoto-näyttely avattiin 6.10. Creat Spacessa. Näyttely pohjautuu Roukalan Hailuoto-valokuvakirjaan, joka julkaistiin toukokuussa.

Aki Roukala on oululaissyntyinen, Helsingissäkin asunut, mutta sittemmin perheensä kanssa sukujuurilleen Hailuotoon muuttanut kulttuurialan moniosaaja. Hän on työskennellyt mm. Image-lehden valokuvaajana, perustanut levy-yhtiö Kioskin ja Is This Art!-yrityksen, loihtinut musiikkifestivaali Bättre Folkin ja manageerannut useita musiikkiartisteja. Valokuvataiteen saralla hänet tunnetaan erityisesti ajatuksia herättävistä henkilö- ja maisemakuvistaan.

Pienen, noin tuhannen asukkaan saaren tummista tunnelmista ammentava Hailuoto-näyttely vetäisee hellän intensiivisesti unenomaiseen maailmaansa. Roukalan sumuisiin, maalauksenomaisiin valokuviin on miellyttävää uppoutua, vaikka jotkut teoksista ovat kuin näkymiä pahimmista painajaisista. Tyhjyyteen tuijottavia tyyppejä. Pimeitä maisemia. Hiljainen kylätie, joka pyytää kirkuen juoksemaan pakoon jotain karmaisevaa. Vaan teoksia katsellessa ei pelota.

Creat Space on somistettu puupöydällä ja penkeillä, räsymatolla sekä syliinsä kutsuvalla keinutuolilla. Tila tuntuu niin turvalliselta, että siellä voi huoletta antautua taiteen vieteltäväksi. Jopa nautitut kossunapsut suhisevat päässä poikkeuksellisen pehmeästi – hullun naisen humalatilasta ei ole tietoakaan.

Mielikuvitus rynnistää villiin laukkaan. Miten eksyneen oloinen tyylimies susineen on joutunut keskelle metsää? Paistaako Roukalan Hailuodossa koskaan aurinko? Näyttelyn anti antaa ajatuksille usvaisen upeat siivet. Unenomaisuus teoksissa rauhoittaa. Pulssi hidastuu. Verenpaine laskee. Mielenrauhaa ei tarvitse lähteä metsästämään mistään muualta.

Aki Roukala: Hailuoto
Creat Space, Albertinkatu 12, Helsinki
Näyttely avoinna 1.11. saakka arkisin klo 12–18 

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi