Alternativen paluu

Wallihauta-festivaalilla lauantaina esiintyvä Ghost World yhdistää autotallisoundit ja angstisen kaihon 90-luvun alternative-rockiin.

Kuva: Simo P. J. Ulvi

Viikonlopun Wallihauta-festivaalilla esiintyvä Ghost World ammentaa 90-luvun vaihtoehtomusasta.

Kun Ghost World -bändin biisinikkari-laulaja-kitaristille ehdottaa haastattelua, se sopii samana iltana. Välittömyys ja vilpittömyys kaikuvat myös Liisa Tanin vastauksissa. Hän myöntää suoraan, ettei hirveästi nauti esiintymisestä, eikä oikeastaan kuuntele paljon musiikkia.

Ghost World yhdistää autotallisoundit ja angstisen kaihon 90-luvun alternative-rockiin. Bändissä on ulkopuolista ajattomuutta, vaikka se on iältään nuori, vasta noin puolitoista vuotta.

Tani, kitaristi Simo-Petteri ja rumpali Tuomas soittivat yhdessä jo aiemmin ”erilaisissa viritelmissä”. Lopullinen kokoonpano syntyi, kun Tani tutustui basisti Jesseen. Noise-harrastaja Jesse soittaa myös Black Monkissa ja Monomaniassa.

Vaikka muutkin bändin jäsenet ovat alkaneet tehdä biisejä, päävastuu Ghost Worldin kappaleista on Tanilla.
”Biisejä tulee aika vaivattomasti, välillä mulle on jouduttu sanomaan, ettei kiitos uusia biisejä ihan heti. Biisejä tulee helposti, mutta on ne välillä tietty aika paskojakin.”

 

Nokkavuus kasvoi karismaksi

Liisa Tani teki ensimmäiset kappaleensa yläasteella. Kavereiden kanssa hän roudasi vahvistimia pulkalla paikasta toiseen. Mutta siinä missä Tani teki jo silloin musiikkia tosissaan, soittokavereita homma vähän kiherrytti.

Tanin innostus ei siihen sammunut. Päinvastoin. Ensimmäinen keikka lukioikäisenä oli punkteinin nokkavaa riehumista.
”Se oli semmoista Sex Pistolsin palvontaa. En varmaan enää lähtis semmoista lavashowta vetämään. Kuvittelin olevani niin vitun cool ja tietäväni kaiken.”

Ghost Worldissä ei ole jälkeäkään nokkavasta riehumisesta. Tanilla on räyhäkkään äänensä ohella hiljaista karismaa, joka välittyy silloinkin, kun hän soittaa eleettömästi. On vaikea uskoa, ettei Tani ole lavalla mukavuusalueellaan.

”Toivon vaan, että kaikki menis putkeen. Ja kunhan yleisölle ei tule vaivautunut olo”, hän sanoo.

Perfektionistiksi kotkalaissyntyinen Tani ei kuitenkaan tunnustaudu.
”Emmie muilta hirveitä vaadi. Haluaisin vaan, että musiikki tulee ulos niin kuin on suunniteltu. Aika usein sattuu jotain, kamat pettää. Se syö itsevarmuutta.”

 

Taustalla Neil Young ja Dinosaur Jr.

Julkaisuja kouvolalaisbändille on kertynyt vasta yksi kasetti-ep, joka sekin on myyty loppuun. Toiveissa olisi saada jossain vaiheessa ulos kokopitkä levy, linjakas kokonaisuus yksittäisten biisien ripottelun sijaan.

Bändin nimeä kantavan kasetin kylkiäisenä tulleesta sanavihkosestakin käy ilmi, että tekstit käsittelevät parisuhteita, ahdistusta ja kaipausta.
”Ehkä mie oon vähän haikee, ankeekin”, Tani naurahtaa.

Hän tekee suurimman osan sanoista, mutta osa on bändin ulkopuolisen, Chestbursterissa ja Caskets Openissa soittavan Pyry Ojalan kynästä. Tani laulaa mielellään Ojalan sanoituksia.
”Olen varmaan itse enemmän melodiaihminen. En pyri mullistamaan maailmaa sanoilla – enkä pystyiskään.”

Erityistä sukulaisuutta Tani ei tunne minkään bändin kanssa. Suureksi vaikuttajakseen hän mainitsee kuitenkin Neil Youngin. Dinosaur Jr.:iakin on tullut kuunneltua, minkä kuulee myös bändin musiikissa.
Ramoneskin on ollut tärkeä, mutta se ei varmaan kuulu musassa.”

Livekeikoilla punkbändin vaikutus näkyy kuitenkin suoraviivaisena tekemisenä. Tani sanookin ideaalin olevan se, että biisit vedetään putkeen.

Bändin seuraava keikka on tulevana viikonloppuna kaksipäiväisillä Wallihauta-festivaaleilla Helsingissä, jossa Tani tällä hetkellä asuu.

Oman settinsä lisäksi hän odottaa festareilta rokkitrio Modernin elämän paluukeikkaa.
”Se on hyvä, että Moderni elämä soittaa vikana. Ei sitä täysin rento voi olla ennen omaa keikkaa.”

Ghost World keikkailee: 
5.9. Ääniwalli (Wallihauta), Helsinki 
26.9. Rauhanasema, Helsinki 
2.10. Sir Oliver, Helsinki 
9.10. Pub Jaakko, Kotka 

 

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi