American Pastoral

Amerikkalainen unelma murtuu.

(USA 2016)
O: Ewan McGregor
N: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning
Ensi-ilta: 20.1.2017

  ★★½☆☆ 

American Pastoralin traileri vaikuttaa lupaavalta. Mad World Jasmine Thompsonin esittämänä soi taustalla, postirakennus räjähtää, nuori katoaa ja vanhempien melankolinen suru välittyy näyttelijöiden kasvoilta. Philip Rothin vuonna 1997 julkaistuun Pulizer-palkittuun romaaniin perustuva elokuva tuottaa kuitenkin pettymyksen. Ewan McGregorin esikoisohjaus jää pintaraapaisuksi Rothin teoksen sanomasta, hyvästä yrityksestä huolimatta.

Seymor ”Swede” Levov (Ewan McGregor) on amerikkalaisen unelman ilmentymä – juutalainen, mutta viikingiltä näyttävä urheilullinen nuorukainen, joka saa vaimokseen entisen Miss New Jerseyn, Dawnin (Jennifer Connelly). He saavat tyttären, jonka lempinimeksi vakiintuu Merry (Dakota Fanning). Merry on muuten kaikin puolin täydellinen tytär, mutta hän kärsii änkytyksestä, jonka vuoksi vanhemmat turvautuvat psykologin apuun. Tyttären änkytys on ensimmäinen näkyvä särö Sweden luomassa amerikkalaisessa unelmassa.

Teini-iän kynnyksellä 1960-luvun lopussa tytär sekaantuu protestiliikkeeseen, joka vastustaa amerikkalaisten sekaantumista Vietnamin sotaan. Merry ryhtyy aktivistiksi ja räjäyttää paikallisen postitoimiston ja sen mukana sivullisen miehen. Sen jälkeen hän painuu maan alle.

Sukupolvien välinen kuilu piirtyy näkyväksi, ja yhteisössään arvostetun Sweden elämä murentuu palasiksi. Perhe ei toivu tyttären menetyksestä koskaan. Swede uskoo itsepintaisesti tyttären olleen aivopesun uhri ja räjäyttäneen postitoimiston muiden pelinappulana.

American Pastoral kuvaa amerikkalaisen unelman murentumista pala palalta. Elokuvassa turvaudutaan kertojaääneen, kun tunnetilat eivät muuten välity. Keino, joka toimii hyvin kaunokirjallisuudessa, mutta harvemmin elokuvakerronnassa.

Paras roolivalinta on mielestäni Jennifer Connelly, joka tulkitsee Dawnin elämän merkityksen kadottamista ja mielen hallinnan menettämistä taitavasti. Kirjallisen esikuvansa tasolle elokuva ei valitettavasti yllä.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi