Antti ja Maria Kalakivi tekevät yhteistyössä elämänmakuista dokumentaatiota

Pariskunnan kuvasarja Lähikaupalla nostaa kaupalle sattuneet ihmiset tähdiksi.

Antti ja Maria Kalakivi toteuttivat kesällä 2011 mielessä muhineen ideansa dokumentoida lähikauppansa kuvauksellisia asiakkaita. “Halusimme nostaa tavalliset ja ainutlaatuiset ihmiset esiin kuvien tähdiksi, vastapainoksi mainosmaailman kuvastolle”, sanoo Antti.

“Niinpä eräänä kesäisenä päivänä kasasimme kuvauskamppeet tyttäremme rattaisiin ja parkkeerasimme koko kolmihenkisen perheemme Helsingin Tapanilaan Arvinkaupan kulmalle, jonka omistajalta Arvilta oli saatu lupa kuvaukseen. Taustakangas, salamat ja kamera pystyyn sekä kyltti jossa luki: muotokuvausta, ilmaiseksi! Minä olin kameran takana ja Maria hoiti suunnittelun ja muut järjestelyt.”

Tutustumismatka omaan lähiöön

“Tällaisia melko spontaaneja ja suunnittelemattomia potretteja ottamalla koen taltioivani hetken toisen elämästä, ja se on minulle tärkeää”, sanoo Antti. “Samalla tietysti tutustuimme naapurustoomme paremmin, mikä oli mukavaa.”

Pariskunnan työskentelytapa on mutkatonta, Antti kertoo: “Otamme paikan päällä suoran kontaktin ihmisiin tarjoamalla mahdollisuutta muotokuvassa käyntiin ja selitämme mistä projektissa on kysymys. Toiminta on vapaaehtoista. Kuvatut saavat kiitokseksi kuvansa sähköpostilla. Usein kuvattava myös kertoo jotain itsestään ja elämästään.”

Eki

Yhteiseksi iloksi ja taiteen nimissä

Mutta miksi tuhlata omaa aikaansa lähikaupan kulmalla notkumiseen? “Projektillamme oli useita päämääriä. Luoda lähiöön eloa, mukava taide-tapahtuma ja yllättävä happening johon kaikki voivat osallistua. Nostaa tavallinen ihminen ansaitsemalleen jalustalle ja ylistää jokaisen tärkeyttä. Ikuistaa nämä upeat ihmiset valokuvan keinoin. Tehdä teko josta jää kaikille hyvä mieli”, Antti kertoo ja jatkaa “saimmekin useasti vastata kysymyksiin eiks tää tosiaan maksa mitään ja miks te sit teette tätä? Ei maksa, ja omaksi ja muiden iloksi, sekä taiteen nimissä, kuului vastauksemme.”

 

Antti ja Maria Kalakivi jatkoivat projektia myöhemmin Helsingin Savelan Siwan kulmalla, ja jatkoa seuraa varmasti vielä muuallakin.

Tuija ja Tini

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi