Astrid Swan: From the Bed and Beyond

Astrid Swan kertoo uudella levyllään pysäyttäviä tarinoita elämästä rintasyövän syövereissä.  

Soliti
Julkaisu 3.3.2017

  ★★★★☆ 

Suomalainen laulaja-lauluntekijä Astrid Swan sairastui muutama vuosi sitten aggressiiviseen rintasyöpään ja on nyt toipunut sairaudestaan. Albumillaan From the Bed and Beyond Swan käy läpi kokemuksiaan sairauden jälkimainingeissa.

Olen ollut rintasyövän kanssa kamppailevan läheiseni tukena viimeiset puoli vuotta. Tätä taistelua ei ole vielä voitettu. Käyn läpi Astrid Swanin albumin biisien nimiä pelokkaana: Skeleton Woman, Chaos, Song Of Fear, Black Cloud. Jo pelkkä ajatus kuunnella Swanin uutukaista kuristaa tuskaisesti kurkkuani. Nielaisen pois paniikin tunteet ja pakotan itseni tutustumaan tämän levyn antiin.

Kyynelkanavani aktivoituvat kuin salamaniskusta, kun albumin aloittavan kappaleen Maija’s Song sisintä riipaisevat melodiat sukeltavat tärykalvoilleni. On pakko pistää biisi paussille, itkeä silmät sikkuralla ja palata levyn äärelle hivenen rauhoittuneempana.

Jatkan albumin kuuntelua tuijottamatta kappaleiden nimiä, silmät suljettuina – ja pian jo unohdan istuvani olohuoneessani. Eteeriset pop-kappaleet kertovat rakkaudesta, menetyksestä, kuolemasta, peloista, surusta ja toivosta. Swanin laulanta kuulostaa kohtalokkaalta ja hänen voimakas äänensä istuu erityisen hyvin albumin pianovetoisiin kappaleisiin. Myös Swanin englannin kielen puhdas ääntäminen hellii korvia. Viehätyn.

Swan käsittelee syöpäkokemuksiaan arastelematta, riipaisevan kauniisti. Tuntuu, kuin hän tarjoaisi levyllisen autenttisia otteita päiväkirjastaan. Harvinaisen rohkeaa. Tulee etuoikeutettu olo, kun pääsee mukaan näin henkilökohtaiselle ja tunnerikkaalle tripille. Kappaleista kuultaa myös vahva taistelutahto ja itsevarmuus. Epätoivoisille ajatuksille ei kannata antaa elämässään kaikkea tilaa – ei edes silloin, kun kusipäinen syöpä yrittää asettua kroppaan asumaan.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi