Hyvä kurkku Roomassa, osa 1: Pizza al taglio | Sylvi

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olen kirjoittanut Hyvään kurkkuun pizzoista vain kaksi kertaa, enkä käykään Suomessa juuri koskaan syömässä pizzaa ulkona. Hyvää vegaanipizzaa kun on vaikea saada, ja laadukasta pizzaa ylipäätään, kun on kerran saanut maistaa täydellisiä Italian herkkuja.

Poikkeuksen tekee tietysti Turun Pizzarium, josta saa ohuiden pyöreiden pizzojen lisäksi minulle rakasta roomalaistyylistä palapizzaa eli pizza al tagliota, kirjaimellisesti ”pöytäpizzaa”. Paikka palvelee myös vegaaneita erinomaisesti. Tampereellekin on avattu lupaavalta kuulostava pizzaravintola Sitko, mutta siitä joskus toiste, kunhan ehdin testata sen.

Olimme Roomassa rakkaan vaimoni kanssa kaksi viikkoa juhlistamassa 20-vuotista yhteistä taivaltamme. Asuimme Pratin ja Trionfalen kaupunginosien välimaastossa Vatikaanin pohjoispuolella. Parin viikon aikana tuli syötyä liikaa, aivan liikaa, mutta ei sille mitään voinut, kun ruoka oli niin hyvää. Ravintola-atrioinnin lisäksi teimme ruokaa kotona, sillä naapurissa oli oivallinen Trionfalen kauppahalli.

Koska kuljimme reissulla paljon puistoissa, meillä oli usein tarvetta sekä eväsruualle että tuhdille välipalalle kotiin palattua. Tähän tarkoitukseen Rooma tarjoaa kaksi oivallista vaihtoehtoa: täytetyt voileivät ja pizzapalat. Ja tietysti katuruuan syöminen kauniilla piazzoilla suihkulähteen juurella on ylipäätään mukavaa.

10723487_728238100589655_461626144_n-468x250-9456102

Pizza al taglio -paikkoja on kaupungissa vaikka kuinka paljon, ja taso vaihtelee melkoisesti. Pääosin maku on vähintään kelvollista suomalaisesta näkökulmasta, mutta missään nimessä ei kannata tyytyä heikompaan, kun erinomaista on tarjolla. Vegaanille useimmissa paikoissa on tarjolla vain pizza rossaa (pelkkää tomaattikastiketta) tai pizza biancaa (yrttisellä oliiviöljyllä voideltua). Kummatkin ovat usein herkullisia. Esimerkiksi tällä matkalla lähileipomomme Forno Felizianin (via Candia 61) pizza rossa oli erinomainen lisä aamupalalle – ja voin suositella leipomoa lämpimästi muutenkin.

Jos pizzan vegaanisuudesta haluaa varmistua, voi kysyä:
Avete qualcosa pizza senza prodotti di latte e senza uova? eli

”Onko teillä jotain pizzaa ilman maitotuotteita ja kananmunaa?”