Queer-elämää: Ylpeyden viikko Riiassa | Sylvi

Otin varaslähdön Pride-juhlintaan jo viime lauantaina EuroPrideilla. EuroPride pidetään joka kesä eri Euroopan kaupungissa, ja tänä vuonna se järjestettiin Latvian pääkaupungissa Riiassa. Vanhan kaupungin keskustorilla tanhuttiin kansallispuvuissa ja kukkaseppeleet kutreilla juhannusjuhlissa samaan aikaan kun Pride-turistit eri puolilta maailmaa kokoontuivat tapahtumiin muualla kaupungissa.

EuroPride järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa entiseen Neuvostoliittoon kuuluneella alueella. Tämä oli kymmenes vuosi kun Riiassa on kävelty Pride-kulkueessa. Samaa sukupuolta olevien ihmisten väliset parisuhteet ovat olleet Latviassa laillisia 1990-luvun alkupuolelta lähtien, mutta konservatiivisessa maassa moni queer-ihminen pysyy kaapissa.

Riian kulttuuirikeskukseen avattu Pride-talo tarjosi viikon ajan monipuolisesti brunssia, sateenkaarikakkua ravintolassa, taidenäyttelyitä, luentoja, useita sing along -elokuvanäytöksiä ja tietysti juhlia yökerhoissa. Suomikin oli yllätyksekseni edustettuna. Juuso Kekkonen esitti Outo Homo -monologinsa englanniksi ja taidegalleriassa oli Tom of Finland -näyttely.

Muuten EuroPridet eivät näkyneet kaupunkikuvassa. Sateenkaariliput eivät liehuneet kirjastojen ja taidemuseoiden lipputangoissa niin kuin esimerkiksi Helsingissä nykyisin Pride-viikolla.

Lauantai-iltapäivänä olisi voinut erehtyä luulemaan, että Riikaan on tehty terrori-isku. Poliiseja parveili sadoittain kaupungin keskustassa olevan korkea-aitaisen Vērmanes-puiston ympärillä. Kypäräpäisiä mellakkapoliisejakin näkyi. Vērmanesissa nimittäin pidettiin marssin jälkeen kolme tuntia kestänyt puistojuhla. Kaikki puiston portit olivat lukossa, paitsi yksi. Tämän portin etuosa ja pitkä pätkä sen edessä olevaa katua oli vielä varmuuden vuoksi suojattu väliaikaisella aidalla.

Itse puistossa oli kuitenkin rauhallista. Priden vapaaehtoiset pyysivät meitä portilla avaamaan laukkumme, vilkaisivat niihin sisälle lasipullojen varalta ja päästivät meidät puistoon. Sää oli poutainen ja tunnelma puistojuhlassa oli iloinen ja rento.

puistossa-468x351-7904121

Riian Pride-kulkuetta on aikaisemmin häiritty muun muassa kaasuhyökkäyksillä. Olin saanut kehotuksen olla pukeutumatta Pride-henkisesti, voisin silloin mahdollisen hyökkäyksen tultua helpommin kadota väkijoukkoon. Ainoa kohtaamani aggressiivinen tilanne oli kuitenkin kun poistuimme puistosta ja joku tyttöystävänsä kanssa ohi kulkenut latvialainen nuori mies raivosi puistoon meneville juhlijoille.

Riian kulkue ei kohdannut ongelmia tänä vuonna, tosin se oli vahvasti poliisin suojaama. Marssille oli odotettu kahta tuhatta ihmistä, mutta siihen osallistui jopa viisi tuhatta. Latvian ilmapiiri oli kuitenkin selvästi rajoittanut EuroPriden osallistujamäärää. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin Pride-kulkueeseen osallistui 20 000 ihmistä, mikä oli tosin ennätysmäärä.

Marssimaan ehtineen ystäväni mukaan Riian kulkueessa tunnelma oli bilehenkisempi kuin Helsingissä, sillä kaikkialla kulkueessa soi kuuluvasti musiikki ja ihmiset bailasivat. Kenties Pride-turistit toivat mukanaan vapautunutta juhlimistapaa New Yorkista, Berliinistä ja Lontoosta. Riian kulkueella oli tosin myös vastamielenosoitus, jossa homovastaiset protestoijat polttivat sateenkaarilipun.

Pride-tapahtumat symboloivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä ja heidän kokoontumisoikeuttaan. Tapahtuma myös tuo huomiota HLBTIQA-väen ongelmille Latviassa sekä muualla Baltian maissa ja Itä-Euroopassa – ja oikeastaan kaikkialla, missä HLBTIQA-oikeudet eivät vielä toteudu. EuroPride 2015 tapahtuman pääteema olikin solidaarisuus.

Ensi kesänä EuroPride pidetäänkin toisenlaisessa henkisessä ilmapiirissä eli avaramielisyydestään kuuluisassa Amsterdamissa. Riian EuroPrideilla oli kuitenkin oma jännittävä, kapinoiva tunnelmansa.

Helsinki Pridea vietetään 22.–28.6. Kulkue kokoontuu lauantaina klo 12.00 Senaatintorille ja lähtee klo 13.00 kohti Kaivopuistoa, jossa pidetään Priden puistojuhla.

sateenkaarimies-338x450-5507147

Jaa:
facebook-5149503twitter-1254441google-9140200pinterest-9712380