Carol

Vaalea nainen unohtaa käsineensä myyntitiskille. Nuori myymäläapulainen päättää palauttaa ne. Näin saa alkunsa kahden eri sosiaaliluokkaan kuuluvan naisen välinen rakkaustarina.

USA–Britannia 2015
O: Todd Haynes
N: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler
Ensi-ilta 19.2.2015

  ★★★★☆ 

Todd Haynesin aistikas elokuva sijoittuu 1950-luvun New Yorkiin ja kahden naisen välille. 

Lyhyt kohtaaminen tavaratalon leluosastolla. Vaalea ja viehättävä keski-ikäinen nainen on tullut ostamaan tyttärelleen nukkea joululahjaksi. Nuket ovat loppuneet, ja parikymppinen myymäläapulainen suosittelee hänelle junarataa. Vaalea nainen unohtaa käsineensä myyntitiskille. Nuori myymäläapulainen päättää palauttaa ne. Näistä tapahtumista saa alkunsa kahden eri sosiaaliluokkaan kuuluvan naisen välinen rakkaustarina.

Todd Haynesin ohjaaman Carolin tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun New Yorkiin. Elokuva pohjautuu Patricia Highsmithin vuonna 1952 julkaistuun romaaniin The Price of Salt, jonka hän julkaisi ensin pseudonyymin alla. Phyllis Nagy on muokannut romaanin pohjalta loistavan käsikirjoituksen.

Elokuva etenee verkkaisesti, kauniin kuvin. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin yhtä hienovaraisin vihjein kuin naiset aistivat kiinnostuksensa toisiaan kohtaan. Haynes hyödyntää taitavasti musiikkia, valoja, heijastuksia ja naisten välisiä katseita. Elokuva piirtää 1950-luvun New Yorkin katsojan silmien eteen.

Cate Blanchett on häkellyttävän taitava, lähes maaginen Carol Airdin roolissa. Rooney Mara on loistava tyttömäisenä Therese Belivetinä, joka on hämmentynyt voimakkaiden tunteittensa edessä. Hän valokuvaa Carolia. Theresen valokuvat tuovatkin kerrontaan lisätason: ne piirtävät esiin halut ja haaveet, jotka Carol hänessä herättää. Valokuvat paljastavat Theresen tunteet ennen kuin hän ymmärtää niiden voiman.

Theresen ja Carolin rakkauden edessä on suuria esteitä. Heidän yhteinen tulevaisuutensa tarkoittaisi etenkin Carolille suurta riskiä. Carol on eroamassa aviomiehestään, joka ei hyväksy vaimonsa entisiä eikä nykyisiä naissuhteita. Hän uhkaa katkaista äidin yhteyden tyttäreensä. Elokuvan maailmassa, 1950-luvun Yhdysvalloissa, naisten välisellä rakkaussuhteella on mahdollista evätä ”moraalisesti arveluttavalta äidiltä” lapsensa huoltajuus. Myös luokkaerot ja ikäero naisten välillä vaikeuttavat suhdetta.

Elokuvan tunnelma tulee ajoittain lähelle Haynesin aiemmin HBO:lle ohjaaman minisarjan, Mildred Piercen, maailmaa, joka sekin nojasi paitsi loistaviin näyttelijäsuorituksiin myös loppuun asti mietittyyn ohjaukseen ja käsikirjoitukseen.

Carol alkaa kohtauksella, joka sijoittuu tarinan loppuun. Aikaisempiin tapahtumiin palataan takaumin. Jo elokuvan alussa esitellään ympyrän sulkeutumisen symbolina leikkijunarata. Se viestii siitä, että kaikilla elämän kohtaamisilla on merkityksensä, tavalla tai toisella.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi