Chakrapolku

”Jotkut harjoitukset, kuten läähättäminen, saattavat vaikuttaa hassuilta, mutta mitäpä sitä ei elimistönsä ja intuitionsa voimistamiseksi tekisi.”

Inderjit Kaur Khalsa: Chakrapolku. Kahdeksan viikon ohjelma luovuuden ja voiman löytämiseen.
Tammi 2014
160 s.

  ★★★★★ 

Kahdeksan viikon chakrapolku laukaisee jännitystilat ja päästää luovuuden virtaamaan. Myös vatsalihakset timmiytyvät.


Sana chakra on sanskriittia ja tarkoittaa pyörää. Vuosituhansia vanhan joogafilosofian mukaan ihmisellä on seitsemän chakraa, jotka sijatsevat fyysisen kehon välittömässä läheisyydessä, selkärangan alueella lähellä hermokeskuksia. Chakrat ovat voimapesäkkeitä tai energiakeskuksia, joiden ympärille fyysinen olemuksemme ja tietoisuutemme on rakentunut. Chakrojen uskotaan vaikuttavan tunteisiin, ajatuksiin ja valintoihimme. Kun chakrat ovat tasapainossa, energian virta on tasainen, mikä taas auttaa vahvistamaan intuitiivisuutta, avoimuutta ja luovuutta.


Inderjit Kaur Khalsan Chakrapolku-kirja on opas kehon ja mielen jännitystilojen laukaisemiseen. Chakrapolku tarjoaa työkalun, jonka avulla voimme oppia ymmärtämään ja kuuntelemaan itseämme paremmin. Kahdeksan viikon chakrapolun aikana on pyrkimyksenä saada keho, mieli ja ajatukset tasapainoon ja päästää luovuus virtaamaan. Tavoitteeseen pyritään chakra kerrallaan kundaliinijoogan, meditaation ja viikoittain vaihtuvien tehtävien avulla.

Chakrapolku-kirjaan on helppo tarttua – jo ulkoasu viestii kauneutta, selkeyttä ja tyyneyttä. Vaikka chakra käsitteenä voi lukijalle jäädä mystiseksi, antaa kirja lempeästi ja kannustavasti työkaluja arjen kohtaamiseen. Ohjeistus on selkeää ja kirjan kuvat tukevat tekstiä havainnollistaen, miten liikkeet tulee suorittaa. Kuvaukset harjoitusten eduista motivoivat lukijaa ja auttavat löytämään itselle tarkoituksenmukaisimmat liikkeet. Gurmukhinkielisiä mantrojakin on luontevampi laulaa ja lausua, kun niiden merkitys selitetään.

Harjoitukset, joissa huomio keskitetään yhteen ja katse toiseen paikkaan ja samalla pitäisi laskea ja lausua mantraa, voivat etenkin aluksi tuntua vaativilta. Fyysisesti kundaliinijooga-asennot ovat lempeitä ja siten vasta-alkajallekin sopivia. Jotkut harjoitukset, kuten läähättäminen, saattavat vaikuttaa hassuilta, mutta mitäpä sitä ei elimistönsä ja intuitionsa voimistamiseksi tekisi.

Oma chakrapolkukokemukseni pohjautuu kahdeksan viikon kurssiin, jonka aikana tein kaikki kirjassa kuvatut harjoitteet. Väritystehtäviin suhtauduin aluksi hieman ylimielisesti vaan enpä olisi arvannut, että juuri värittäminen auttoi minua kauan vaivanneissa keskittymisongelmissani. Kirjoitustehtävät taas antoivat mahdollisuuden itsetutkiskeluun, mitä olen ikävien asioiden myöntämisen pelossa parhaani mukaan pyrkinyt välttämään. Fyysisten harjoitusten hyödyistä voisin puhua pieneksi novelliksi asti, mutta mainittakoon nyt kuitenkin, että vatsalihakseni eivät ole koskaan olleet timmimmässä kunnossa.

Chakramatkan jälkeen uskallan väittää, että itsetuntemukseni on parantunut ja epämiellyttävien asioiden kohtaamisesta on tullut minulle helpompaa. Vaikka löysin matkan aikana itsestäni uusia lukkoja, ei se pelästyttänyt, sillä sain haltuuni samalla myös avaimia.

Kahdeksan viikon polun jälkeen olen jatkanut kirjan harjoitusten tekemistä lähes päivittäin. Harjoituksista on muodostunut minulle jonkinlainen hyvän olon rituaali, joka tyynnyttää minut henkisesti ja fyysisesti.

Vaikka sielultani lienenkin 40-prosenttisesti hippi, en ole lähtökohtaisesti kovin herkkä: kadehdin ihmisiä, jotka pystyvät lähes välittömästi pääsemään ”tiloihin” meditoidessa. Siksikin harjoituksista saatu ilo ja hyöty on ollut minulle valtava yllätys. Kirjaa voi lämpimästi suositella kenelle tahansa, joka kaipaa elämäänsä tasapainoa ja haluaa löytää itsestään uusia vahvuuksia. Ja kukapa meistä ei haluaisi.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi